VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

 

et är lätt att tro att de flesta människor har ett perfekt bett — men det är långt ifrån hela sanningen, och om du har ett bettfel så är du absolut inte ensam. Väldigt många av oss lider av bettfel i någon grad och faktum är att även du som vuxen kan få behandling för att få ordning på ditt bett.

Det finns flera olika typer av bett och bettfel och de vanligaste är:

De flesta bettfel korrigeras hos barn och ungdomar med hjälp av tandställning, men det finns ingen övre gräns för att genomgå en tandreglering och även många vuxna väljer att korrigera sina bett eller sneda tänder — framför allt av praktiska och funktionella skäl men i vissa fall också av estetiska skäl och för att känna sig mer nöjda med sitt utseende.

Vilka yttre faktorer kan orsaka bettfel?

Bettfel kan bero på flera saker. I många fall är orsakerna ärftliga och upptäcks när våra tänder utvecklas som barn, men ibland kan bettfel även bero på yttre faktorer, till exempel:

  • Du har permanenta tänder som tagits bort utan att ersättas
  • Du har drabbats av en tandlossningssjukdom (parodontit)
  • Du pressar tänderna (bruxism), suger på fingrarna eller pressar ofta tungan mot tänderna

Är bettfel ärftligt?

Många bettfel är ärftliga, men långt ifrån alla. Så kallat käkställningsfel, eller prognati som det också heter, kan vara medfött och upptäcks i de flesta fall redan när vi är barn eftersom det är då våra tänder utvecklas och försöker hitta sin rätta plats i munnen. Med de kunskaper och moderna teknologi som finns inom tandvården idag kan de flesta ärftliga bettfel rättas till redan i ung ålder, och då framför allt med hjälp av tandreglering.

Prata gärna med oss på Tandvårdcentralen om någon av dina föräldrar eller någon annan i din släkt till exempel har, eller har haft, problem med bettfel eller har behövt tandställning för att rätta till snedställda tänder.

Hur vet man om man har bettfel?

Bettfel betyder att du har någon form av avvikelse i ditt bett och att du biter ihop på ett sätt som inte är hälsosamt för dina tänder eller käke. Det kan handla om enstaka tänder, en hel käke eller båda käkarna.

Bettfel kan vara medfödda eller växa fram av yttre påverkan såsom tandgnissling, tandlossningssjukdomar eller att du suger mycket på fingrarna. Vissa märker överhuvudtaget inte att de har ett bettfel, medan andra lider av allvarliga problem som till exempel talsvårigheter, muntorrhet eller svårigheter att stänga munnen och tugga.

En del bettfel kan man tydligt se med blotta ögat, men ibland kan du som sagt ha symtom som tyder på bettfel utan att du kan se något själv. Det bästa är därför alltid att boka en tid hos en kunnig och erfaren tandläkare som kan göra en undersökning och bedöma om du har ett bettfel som behöver behandling. Hör gärna av dig till oss på Tandvårdcentralen om du känner dig osäker eller har symtom som skulle kunna bero på ett bettfel.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar