VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Att skapa det perfekta leendet kan vara möjligt med tandreglering och tandställning när du upplever problem med över- eller underbett samt sneda tänder.

Här hos oss på Tandvårdcentralen erbjuder vi hjälp med tandreglering i Malmö för både barn och vuxna med olika typer av tandställningar. Våra tandläkare har lång erfarenhet av att skapa nya leenden och anpassa behandlingen efter individuella behov.

Vad är tandreglering?

Tandreglering, eller ortodonti som det också kallas, är en behandling i munnen för att justera tändernas position med tandställningar över tid. Det kan vara för tänder som sitter snett, sitter för tätt, för glest eller bara för att du vill ha rakare tänder.

En tandställning kan markant förbättra livskvaliteten genom att lösa problem som sneda tänder, över- eller underbett. Tandregleringen kan även minska risken för besvär som tandslitage, huvudvärk och nacksmärta.

Flera olika typer av tandställningar

Oavsett om du är vuxen eller barn, och oavsett vilket bettfel du har på tänderna, finns det olika typer av tandställningar som kan anpassas för dig.

Vi på Tandvårdcentralen arbetar med alla typer av tandställningar, från traditionella klassiska räls till nästan osynliga alternativ. Fast tandställning är den vanligaste varianten vid behandling, men det finns också avtagbara modeller.

Buccal tandställning

En buccal tandställning är en fast modell som ofta brukar kallas för klassisk räls. Den karakteriseras till utseendet av små delar, brackets, som limmas fast på tänderna och förankras med varandra med en tunn ståltråd. Den här modellen sitter fast på tänderna och går inte att ta av på egen hand.

Lingual tandställning

En lingual tandställning är helt osynlig på tänderna då tandställningen fästs på insidan av tandraden.

Avtagbar tandställning

En avtagbar modell är praktisk då den kan tas ut när du ska äta eller borsta tänderna. Invisalign är till exempel en avtagbar tandställning som är diskret men som också ger komfort. Med hjälp av anpassade, tunna skenor förflyttas tänderna till önskad position.

Behandling med tandreglering för vuxna och barn

Allt fler vuxna väljer tandreglering för att förbättra sitt leende och öka sin livskvalitet. Oavsett om du är vuxen eller barn, varierar behandlingen beroende på vald metod. Gemensamt är att tandställningen skapar tryck för att successivt flytta tänderna.

Regelbundna justeringar och en retainer för att stabilisera resultatet är vanliga steg. Ungefär var fjärde till åttonde vecka kan du behöva besöka tandläkaren för att tandställningen ska justeras och för att kontrollera att allting ser bra ut.

Den första tiden med tandställningen kan det vara bra att äta lättuggad mat. Det kan också spänna i munnen och då kan smärtstillande läkemedel ibland behövas.

Bedömning av en specialist

Din vanliga tandläkare remitterar dig till en specialisttandläkare för att korrigera bettavvikelser. En undersökning vid det första besöket hos en av våra specialister tar bara cirka 10 minuter.

Specialisttandläkaren bedömer behovet av tandställning. Om tandreglering behövs som behandling, beslutar specialisten om det ska vara en fast tandställning eller en löstagbar modell.

Kostnad för vuxna vid behandling

Priset för behandling med tandreglering hos oss varierar beroende på flera faktorer, inklusive typ av tandställning, antal käkar involverade och komplexiteten. Att förändra tändernas position för att de har vuxit snett, sitter för tätt eller till och med för glest, kan beroende på utgångsläge kräva kortare eller längre behandlingstid med flera justeringar.

Hos oss kan du få hjälp med tandställning från några av Sveriges mest erfarna tandläkare och specialister inom tandreglering. Vår omfattande kunskap kombineras med beprövade metoder för att säkerställa behandling av hög kvalitet.

Vid en konsultation av dina tänder hos en av våra tandläkare får du en exakt prisuppskattning baserad på vilken metod som används, dina behov och önskemål.

Boka tid för tandreglering i Malmö

Tandreglering är en effektiv behandling för att justera tändernas position i munnen. På Tandvårdcentralen i Malmö erbjuder vi tandvård och ortodonti av hög kvalitet.

Om du är intresserad av att förbättra ditt leende genom tandreglering hos oss, finns vi här för att hjälpa dig genom processen. Vi hjälper dig med tänder som sitter snett, sitter för tätt och andra slags korrigeringar.

Boka tid för konsultation till tandreglering hos oss för att rätta till dina tänder. Vi tar emot patienter i alla åldrar, både barn och vuxna. Våra kliniker ligger centralt och erbjuder förutom ortodonti även övrig tandvård som behövs för en bra tandhälsa.

Vanliga frågor och svar

Varför behöver man tandreglering?

Det finns både estetiska och funktionella skäl till varför tandreglering kan vara nödvändig. Du kan behöva mer raka tänder när tänderna vuxit snett, sitter för tätt eller om bettet på annat sätt behöver förbättras.

Vad krävs för att få tandställning?

När tänderna sitter för tätt, för glest eller om de vuxit snett går det att rätta till med tandreglering. För att kunna få tandställning behöver dina tänder också vara rena från plack och kariesfria eftersom risken för karies ökar. Kontakta oss för att boka en tid hos våra tandläkare för en konsultation.

Vid vilken ålder kan man få tandställning?

Oftast påbörjas tandreglering i övre tonåren när bettet har vuxit till sig. Tandställning för barn brukar därför ofta kunna användas från cirka 14 års ålder.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar