Tandutdragning

När du behöver dra ut en tand

Att behöva dra ut en eller flera tänder är många människors största mardröm — och det är kanske inte så konstigt med tanke på alla skräckhistorier man hört om hur tänder våldsamt dragits ut med rostiga förrådsverktyg och utan bedövning. Men du kan vara lugn, för en tandutdragning är faktiskt inte så dramatisk eller smärtsam som det låter. 

Faktum är att det med rätt teknik och bedövning sällan gör ont att dra ut en tand, och kommer du till oss på Tandvårdcentralen för en tandutdragning så hjälper våra erfarna tandläkare dig med att göra upplevelsen så odramatisk som möjligt. Ibland går det helt enkelt inte att rädda en tand av olika anledningar, eller så har du kanske börjat få akuta besvär med en eller flera visdomständer. Vad det än gäller så finns vi på Tandvårdcentralen här för att hjälpa dig! Kontakta oss för att boka en tid om du tror att du behöver dra ut en tand, alternativt ring vårt akutnummer 040-30 00 53 om det är akut.

Varför drar man ut tänder?

Det kan finnas flera anledningar till att en tand måste dras ut. Det kan till exempel handla om att du fått en inflammation i munnen, tandlossning, besvär med visdomständer eller plötsligt trauma mot en tand. Våra tandläkare börjar alltid med att noggrannt undersöka tanden och göra en bedömning om den går att rädda. Är det inte ett alternativ så ser vi till att genomföra tandutdragningen snabbt, effektivt och smärtfritt.

Vad kostar det att dra ut en tand?

Priset på en tandutdragning varierar beroende på hur tanden sitter och om det visar sig bli en enkel eller mer komplicerad behandling. När det gäller t.ex. visdomständer kan det i vissa fall krävas ett ännu större och mer komplicerat ingrepp — och det reflekterar självklart priset. I vissa fall kan du behöva remiss till en kirurg.

Du vet väl om att alla svenska medborgare över 24 år har rätt till högkostnadsskydd inom tandvården? Högkostnadsskyddet innebär att Försäkringskassan täcker delar av kostnaden för ditt besök. Prata gärna med våra tandläkare om du känner dig osäker.

Efter du har dragit ut en tand

Du kan få ont efter en tandutdragning — det brukar bli bättre efter några dygn men använd gärna receptfria värktabletter om du känner att du behöver det. Du kan också få en lätt blödning i såret som kan motverkas genom att sova med huvudet högt och lägga en kompress eller ren näsduk över sårområdet. Andra normala reaktioner är en lätt svullnad i ansiktet, feber och svårigheter att gapa. Märker du att dina besvär håller i sig i flera dagar utan att avta — kontakta din tandläkare direkt.

Efter att du dragit ut en tand hos tandläkaren finns det några andra saker som är viktiga att tänka på:

  • Undvik mat, snusning och tobak direkt efteråt. I minst 2 timmar efteråt ska du undvika att äta, dricka (till och med vatten), snusa eller röka så att läkningen kommer igång och för att förhindra en infektion. Under det första dygnet är det bra att äta flytande föda, t.ex. släta soppor eller fil.
  • Ta det lugnt efter besöket. För att undvika blödningar i såret är det bra om du tar det lugnt i några dagar efter besöket — undvik tungt arbete och fysiskt hårda ansträngningar.
  • Var noga med att hålla rent. Du kan borsta dina tänder som vanligt efter ditt besök, men var försiktig när du borstar kring såret i början. Efter några dygn kan du börja borsta precis runt såret med en mjuk tandborste och efter ungefär två veckor kan du börja rengöra som vanligt. 
  • Ha tålamod. Efter att tanden eller tänderna dragits ut kan det ta flera veckor innan det läker helt. Kom ihåg att det pågår en läkningsprocess i din mun och var extra lyhörd på eventuella signaler under tiden. Om du börjar få besvär — kontakta din tandläkare direkt!