Rotfyllning

Rotfyllning. Hur kul låter det? Okej, vi fattar att rotfyllningar kanske inte är det roligaste som finns. Men ibland behövs dem, till exempel om:

  • Du har karies som orsakat en inflammation i tandens pulpa. Pulpan är en bindväv inuti tanden som innehåller många tunna blodkärl och nerver.
  • Du har fått ett slag mot en tand. Vid slaget har pulpan skadats och tanden behöver därför rotfyllas. Ett tecken på att pulpan är skadad är att tanden mörknar.
  • Du har en behandling med tandbro eller tandbrygga inplanerad, men tanden som ska användas som stöd är för skadad för att ge ett bra fäste. Då behövs en rotfyllning så att tandläkaren ska kunna fästa ett stift i tandroten innan en bro sätts in.

En rotfyllning återställer tandens funktion utan att tanden behöver tas bort helt och ersättas med t.ex. tandimplantat eller proteser, behandlingar som snabbt kan bli mer komplicerade och kostsamma. En rotfyllning är med andra ord ett effektivt, prisvärt och relativt okomplicerat ingrepp för dig som passar in på något av påståendena ovan.

När behöver jag en rotfyllning?

Det är inte alltid helt lätt att veta om en rotfyllning är nödvändig, eftersom till exempel kariesangrepp som drabbat pulpan oftast bara gör att du får tandvärk. Om du har ont i dina tänder är det därför viktigt att du söker vård direkt. På Tandvårdcentralen är vi experter på akuttandvård och rotfyllningar. Vi är noggranna med att behandlingen blir så bra som möjligt utefter dina förutsättningar och behov — ditt välmående är vår prioritet! 

Kontakta oss gärna för mer information om våra behandlingar eller boka en tid för undersökning redan idag.

Vad kostar en rotfyllning?

Precis som de flesta andra behandlingar inom tandvården så är priset på en rotfyllning individuellt anpassat och baseras på olika faktorer såsom dina behov, omfattningen av behandlingen och vilka material som används.

På Tandvårdcentralen är vi kopplade till Försäkringskassans högkostnadsskydd och din behandling hos oss skickas automatiskt till Försäkringskassan. Det betyder att du alltid får den ersättning du har rätt till. Prata gärna med vår kunniga personal om kostnader för rotfyllning och finansieringsmöjligheter om du känner dig osäker.

Så går en rotfyllning till – steg för steg

Förberedelser

Vid en rotfyllning börjar vi med att öppna upp tanden och rengöra hela rotkanalen rån bakterier (karies) och eventuella gamla fyllningar. Här behöver tandläkaren borra in i pulpan för att komma åt. 

Vid det här stadiet är det viktigt att det inte kommer in några bakterier eller saliv i rotkanalerna som rensas, och därför får du ha en gummiduk över tanden som steriliserar. Tandläkaren gör rent tandkronan med en bakteriedödande vätska.

Behandling

I nästa skede tas pulpan i den skadade tanden bort och rotkanalerna rengörs med små, smala filar som oftast sitter på en borr. Sen spolas kanalerna rent med vätska.

När det är klart är det dags för själva fyllningen. Fyllningsmaterialet består oftast av ett naturligt gummi som kallas guttaperka samt en sealer som är en slags cement. Tandkronan fylls sen med ett lämpligt material som oftast består av komposit eller glasjonomer. Efter behandlingen genomför tandläkaren en röntgen för att se till att fyllningen är helt tät.

I de flesta fall tar det oftast två besök att rotfylla en tand, men ibland kan du behöva komma på några fler besök innan det är klart. Om så är fallet så får du en tillfällig bakteriedödande rotfyllning i några veckor och sen får du komma tillbaka för en permanent rotfyllning.

Efterkontroll

För att se till så att allt ser bra ut så får du komma på återbesök hos oss en tid efter behandlingen. Vi dubbelkollar så att tanden tillfrisknat och att inflammationen läkt bort.

Hur lång tid tar en rotfyllning?

Att rotfylla en tand kan ta olika lång tid, beroende på dina tänders skick och hur komplex behandlingen blir. Ibland kan det behövas mer än ett tillfälle för att tanden ska bli färdigbehandlad — inklusive förberedelser, behandling och efterkontroll.

Gör en rotfyllning ont?

Med hjälp av vår moderna utrustning, erfarna tandläkare och effektiva bedövningsmetoder så ser vi till att din behandling med rotfyllning blir så smärtfri som möjligt.

Du kan däremot få lugnande medel inför behandlingen, till exempel om du lider av tandvårdsrädsla.

Efter behandlingen är det vanligt att du får ont i tanden. Det är ingenting du behöver oroa dig över och smärtan avtar med tiden. Om du vill kan du ta smärtstillande i form av receptfria läkemedel för att lindra smärtan i början. Om du mot förmodan inte blir av med smärtan, den blir värre eller du får feber så behöver du kontakta din behandlande tandläkare omedelbart.

Hur länge håller en rotfyllning?

Hur länge en rotfyllning håller är väldigt individuellt och beror på flera faktorer, men om du själv är noggrann med din munhygien så finns det i alla fall goda möjligheter att din rotfyllning håller många år. 

I väldigt ovanliga fall kan symtom såsom hög feber och svullnad efter behandlingen bero på att rotfyllningen har misslyckats. I ett sånt fall kan tandläkaren försöka göra om rotfyllningen, men går inte det så får du remiss till en specialist.

Fördelar och nackdelar med en rotfyllning

Det finns flera fördelar med en rotfyllning, till exempel:

  • Den naturliga tanden får sitta kvar — du slipper dra ut tanden vilket kan vara smärtsamt och öka risken för komplikationer.
  • Det går relativt snabbt — att göra en rotfyllning tar inte särskilt lång tid, men du kan behöva komma på några besök innan det är klart.
  • Det är prisvärt — med tanke på att rotfyllningen med en kort behandling håller i många år så är den prisvärd. I de flesta fall kan du dessutom nyttja tandvårdsstödet och högkostnadsskyddet hos Försäkringskassan!

Nackdelarna med en rotfyllning däremot är få, men vi ska inte sticka under en stol med att några av de nackdelar som finns kan leda till allvarliga besvär. Det som kan hända är att:

  • Du kan få ont efter behandlingen. Detta är dock ingenting du behöver oroa dig över och smärtan avtar med tiden.
  • Det visar sig efter en tid att rotfyllningen inte är tät. Symtomen som uppstår är t.ex. att käkbenet utanför roten blir inflammerat, vilket i sin tur leder till en öm tand och eventuellt var vid rotspetsen.
  • Tanden spricker. Du får ont och rotfyllningen kan behöva göras om eller så behöver tanden tas bort helt — denna bedömning görs av din ansvarige tandläkare.

Allt det här betyder dock inte att du ska undvika behandlingen, utan snarare att det är viktigt att välja en kompetent och erfaren tandläkare för din rotfyllning. På Tandvårdcentralen strävar vi alltid efter den högsta kvalitén i alla våra behandlingar — både vad gäller tandläkarens kompetens men även vid vårt bemötande, effektivitet, noggrannhet och vilken utrustning vi använder. Men med allt detta sagt kan vi inte nog understryka vikten av att du själv är noggrann med din tandhygien och att du regelbundet kommer på dina återbesök på Tandvårdcentralen för att förebygga problem senare i livet.

Alternativa behandlingar

Det finns tillfällen då andra alternativ till rotfyllning är en bättre lösning. Oftast handlar det om implantat istället för rotfyllning, men vilken behandling som passar just dig bäst beror mycket på dina förutsättningar och framför allt tandens skick. 

Vid en behandling är vårt mål nästan alltid att försöka rädda den naturliga tanden, till exempel med hjälp av just en rotfyllning, men ibland är tanden så pass skadad att det istället är bättre att dra ut den helt. I ett sånt fall kan du exempelvis få ett tandimplantat eller en protes som ersättning. En fördel med implantat är att de, till skillnad från proteser, sitter permanent i munnen. De är enkla och bekväma att använda och du behöver knappt tänka på att de finns där. 

För att ta reda på om en rotfyllning lämpar sig bäst för dig så rekommenderar vi att ta kontakt med oss Tandvårdcentralen för en undersökning. Vi strävar konstant efter att leverera den bästa servicen och en högre kvalitet på våra behandlingar, och vår vision är att alla ska få möjligheten att ha ett vackert leende. Boka en tid så ser vi till att tillsammans hitta den optimala lösningen för just dig!