Tandimplantat

När dina egna tänder inte håller eller om du har långt utvecklad parodontit, alltså tandlossning, så kan du välja att få behandling med tandimplantat. Till skillnad från proteser som man tar in och ut så sitter tandimplantat permanent i munnen. De är enkla och bekväma att använda och du behöver knappt tänka på att de sitter där. Tandimplantat blir med andra ord som dina sprillans nya, egna tänder!

Tandimplantat innebär kort och gott att titanskruvar fästs i tandbenet som sen får läka fast innan man skruvar dit kronor. Dessa kronor har formats och färgats för att passa in med just dina tänder. På Tandvårdcentralen kan vi hjälpa dig med att ersätta en eller flera tänder med implantat — och det bästa av allt? De ser så äkta ut att ingen kommer att ana att tänderna inte är dina egna!

Vad kostar ett tandimplantat?

Priset på tandimplantat beror självklart på hur många implantat du kommer att behöva och hur avancerad behandlingen är. Till skillnad från tandproteser så är implantat ett ganska omfattande ingrepp som därför kostar mer. Men som tur är så finns det möjlighet att få ekonomisk hjälp av Försäkringskassan i form av det allmänna tandvårdsbidraget samt högkostnadsskyddet som innebär att du som patient bara behöver betala en viss del av kostnaden själv.

Tror du att tandimplantat skulle kunna vara aktuellt för dig? Kontakta oss för att boka tid för undersökning så går vi tillsammans igenom dina behov och förutsättningar för tandimplantat.

Hur går det till att få tandimplantat?

Tandimplantat — steg för steg

  • Noggrann undersökning. Det första steget i din behandling är alltid att våra tandläkare genomför en undersökning, bl.a. med hjälp av röntgen, för att avgöra om implantat överhuvudtaget är rätt lösning för just dig. 
  • Gå igenom behandlingen. Om det visar sig att du är en lämplig kandidat för tandimplantat så är nästa steg att våra tandläkare går igenom behandlingen tillsammans med dig och beskriver de olika stegen som kommer att ske vid det operationen.
  • Det kirurgiska ingreppet. Implantatet, skruvar av titan, fästs i käkbenet där det fungerar som en konstgjord rot för din nya tand. På Tandvårdcentralen använder vi oss av implantat från Nobel Biocare och den korta operationen utförs under bedövning, du känner alltså ingen smärta.
  • Efter ingreppet. Implantaten behöver tid att läka och växa samman med käkbenet och vävnaden, detta kan ta mellan någon månad upp till ett halvår. Under den här tiden får du avtagbara proteser att använda. När implantaten vuxit fast tillräckligt fäster vi kronan i skruven — detta blir till din nya tand och voilà! Du är redo för att visa upp ditt fina, nya leende. 

Hur länge håller tandimplantat?

Förutsatt att du inte får några komplikationer efter behandlingen så kan dina tandimplantat hålla väldigt länge — 90 % av alla tandimplantat håller i mer än 10 år. Det finns däremot några faktorer som kan minska livslängden på dina implantat markant, till exempel:

  • Dålig munhygien
  • Rökning
  • Trauma, slag eller stötar
  • Dålig eller hård bettfunktion
  • Tandköttssjukdom

Men mycket av detta kan undvikas med noggrann munhygien, det vill säga om du sköter din tandrengöring så minskar risken betydligt för att du får problem senare i livet. På Tandvårdcentralen får du komma på regelbundna efterkontroller för att hålla koll på att allt flyter på som det ska, och våra tandläkare visar dig dessutom hur du ska sköta din munhygien på bästa sätt.

Efter att du fått dina tandimplantat

Efter att du fått dina nya tandimplantat så får du komma på regelbundna återbesök hos oss. Det är en viktig del av behandlingen eftersom det gör att vi kan försäkra att implantaten sitter som de ska och att du inte får några komplikationer. 

Men efter att du fått dina implantat så är det viktigt att du också tar eget ansvar. Här är noggrann rengöring av dina tänder A och O. Om du slarvar med rengöringen så riskerar du att bakterier lägger sig vid implantaten som i värsta fall kan leda till inflammation och att du förlorar dina implantat. När du kommer på behandling hos oss så är våra tandläkare noga med att visa dig hur du rengör dina implantat på bästa sätt för att undvika vidare besvär. 

Röker du? Rökning ökar risken för problem med dina implantat, vi rekommenderar därför att avstå helt från att röka för att uppnå bästa möjliga resultat.