VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Överbett? Öppet bett? Underbett..?! Ja, vi vet att det inte alltid är helt lätt att hålla koll på alla de bettavvikelser som finns och hur de egentligen skiljer sig från varandra.

Ett underbett är helt enkelt en typ av bettfel som gör att tänderna i din underkäke hamnar framför överkäkens tänder när du biter ihop. Det är ett relativt vanligt problem idag och kan leda till att du till exempel får svårigheter att bita och tugga ordentligt. Tack vare dagens moderna teknologi och kunskap inom tandvården så kan du bli av med ditt underbett även i vuxen ålder — oftast med hjälp av tandreglering, men i mer sällsynta fall kan det också behövas kirurgi.

Misstänker du att du har ett underbett som gör det svårt att tugga, bita eller som du skulle vilja bli av med helt enkelt för att känna dig mer nöjd med ditt leende? Kontakta oss på Tandvårdcentralen för en undersökning idag så kommer vi fram till en lämplig lösning och behandlingsplan tillsammans.

Vad beror underbett på?

Exakt vad underbett beror på är ännu inte helt klart, men det brukar ofta ses som ärftligt och har alltså växt fram som ett resultat av hur just dina gener är sammansatta. Om du vet med dig att du har familjemedlemmar som också haft eller har ett underbett så löper också du en högre risk för att utveckla ett, och även om du inte har några tydliga symtom så kan det ändå vara klokt att låta dig undersökas av en tandläkare. Tandläkaren tittar på och diagnostiserar ditt bett för att se om det finns nån avvikelse som behöver åtgärdas.

I mycket mer sällsynta fall kan en vuxen person plötsligt drabbas av underbett och då bör tandvård uppsökas direkt eftersom det ofta är ett tecken på tandlossning (parodontit).

Vad menas med underbett?

Vid ett hälsosamt bett ligger den övre tandraden strax framför den undre när du biter ihop. Ett underbett däremot är tvärtom — den nedre tandradens tänder ligger framför den övre tandraden. Det kan leda till att du till exempel har svårt att bita eller tugga normalt. Underbett kallas även i medicinska termer för progeni.

Hur blir man av med underbett?

Den vanligaste metoden för att åtgärda ett underbett är tandreglering. Tandreglering betyder helt enkelt att du får en tandställning som långsamt och övertid förskjuter tändernas position i munnen. Vissa underbett är dock mer komplicerade och det kan bli aktuellt med ett kirurgiskt ingrepp som komplement till tandställningen. Vid en operation av underbettet flyttas överkäken framåt eller underkäken bakåt. Vilket alternativ som passar dig beror på just din bettavvikelse och vilken behandling som din tandläkare bedömer lämpar sig bäst.

Visste du att du som vuxen patient med ett problematiskt underbett — t.ex. att det gett dig sår i munnen eller försämrad tal- och tuggförmåga — har rätt till ersättning från Försäkringskassan för din behandling? Bettbehandling är en del av högkostnadsskyddet och ser till att du slipper tömma plånboken för att bli av med ditt underbett.

Kan ett underbett växa bort?

Hos ett barn brukar bettavvikelser oftast växa bort av sig själva och behöver därför relativt sällan åtgärdas. Men om du som är vuxen har ett underbett så är det ingenting som kommer försvinna automatiskt eftersom din mun redan är färdigväxt. Om du har ett underbett som du vill bli av med — antingen för att det ger dig besvär eller för att du helt enkelt inte känner dig nöjd med ditt utseende — så behöver du uppsöka en tandläkare med rätt kompetens.

På Tandvårdcentralen har vi många års erfarenhet av att behandla underbett, och vi hjälper dig gärna med en undersökning för att se vad ditt nästa steg kan bli. Hör av dig till oss idag!

Hur vanligt är underbett?

Det är lätt att tro att de flesta föds med ett perfekt bett, men så är det verkligen inte! Det är väldigt vanligt att ha nån form av bettavvikelse och hos vissa försvinner den i tidig ålder, medan andra behöver fixa sitt underbett som vuxen. Det kan också vara så att du har en bettavvikelse som du inte får några problem av och då utgör det oftast inget stort problem. Men om du däremot har ett underbett som hindrar dig från att göra vardagliga saker såsom att bita ihop eller tugga så är det hög tid att söka hjälp hos en tandläkare.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar