Tandlossning

Har du nånsin haft en mardröm där du tappar alla tänder? Ja, det kan faktiskt tyvärr hända i verkligheten — och det kallas parodontit. Parodontit är en typ av infektion i tandens fäste som leder till att tänderna blir lösa och så småningom lossnar helt. Vid parodontit blir ditt tandkött inflammerat och inflammationen sprider sig djupare ner i vävnaden och bildar fickor utefter rotytan. Detta försvagar tändernas fäste och gör att de lossnar från tandköttet. Om du till exempel har flera års obehandlad tandsten som i sin tur lett till tandköttsinflammation (gingivit) så kan tandlossning i värsta fall vara nästa steg. 

I grund och botten orsakas tandlossning av bakterier runt tänderna som orsakar en infektion. Men var inte orolig — om du ser till att noggrant rengöra dina tänder varje dag samt går till tandläkaren regelbundet så minskar du risken markant för att mardrömmen om tandlossning blir till verklighet.

Symptom vid tandlossning

Tandlossning är lurigt på så vis att processen ofta är så långsam att du inte själv upptäcker att det händer. Inflammationen kring tänderna gör heller inte ont och du kan ha den en väldigt lång tid innan tänderna överhuvudtaget börjar lossna. Ett tidigt symtom på parodontit är dock att det ofta blöder från ditt tandkött när du borstar tänderna. Röker du så är det däremot svårare att se detta symtom eftersom dina blodkärl dras ihop av rökning.

Andra symtom på tandlossning som ibland kan vara än mer tydliga än ett blödande tandkött är till exempel:

  • Svullet tandkött
  • Känsligt tandkött
  • Dålig andedräkt
  • Lösa tänder
  • Ont när du tuggar
  • En förändring i hur dina tänder går ihop när du biter

Vet du med dig att du har några av de ovan nämnda symptomen så är det viktigt att kontaktar en tandläkare direkt. På Tandvårdcentralen hjälper vi dig förhindra att inflammationen blir ännu värre. Men kom också ihåg att parodontit redan kan ha påbörjats i din mun utan att du märker av några tydliga symptom, och det är av den här anledningen som vi inte nog kan understryka hur viktigt det är att du regelbundet går på dina tandläkarbesök på Tandvårdcentralen.

Behandling vid tandlossning

Till att börja med genomför vi en undersökning där vi kontrollerar fickorna runt dina tänder för att se hur djupa de är och om de blöder. Blödning är ett tecken på att ditt tandkött är inflammerat. I vissa fall kan tandläkaren även utföra en röntgen som gör det möjligt att se sånt som tandläkaren inte kan se med egna ögon. 

Behandling

Så här är det: ju tidigare vi kan upptäcka tandlossningen desto enklare och mer lyckad blir behandlingen. Och det är just av den här anledningen som det är viktigt att du går på dina regelbundna tandläkarbesök hos Tandvårdcentralen — för att vi ska kunna avgöra redan i ett tidigt skede om du har parodontit och därmed göra något åt det på ett snabbt, effektivt och säkert sätt.

Självklart går det även att få behandling om tandlossning har pågått en längre tid, även om processen då blir lite mer komplicerad. Under en behandling hos oss ser vi till att avlägsna bakteriebeläggningar på dina tänder och tandkött samt få bort fördjupade tandköttsfickor med hjälp av speciella instrument. Med behandling försvinner inflammationen, men eftersom delar av tandfästet förstörs av den tidigare infektionen så kan dina tänder se längre ut än innan och det kan hända att du upplever ilningar den första tiden.

Ibland går det tyvärr inte att rädda alla tänder utan några måste tas bort helt. I ett sånt fall kan det vara aktuellt med tandersättning såsom en tandbrygga eller en tandprotes för att säkerställa att du kan fortsätta tugga, prata och le normalt. På Tandvårdcentralen erbjuder vi både implantat och protetik, här kan du läsa mer om det.

Efter en parodontit-behandling hos oss får du komma tillbaka på regelbundna kontroller varje år, detta för att vi ska kunna säkerställa att det inte uppstått några nya infektioner. Vi rengör dina tänder och går tillsammans igenom den rätta tekniken för tandrengöring på hemmaplan. För oss är det viktigt att du är nöjd med dina tänder livet ut — inte bara precis efter ditt besök.

Orsaker till tandlossning

Tandlossning är resultatet av bakterier runt tänderna som orsakar en infektion och gör att tänderna först blir lösa och sen lossnar helt. Tandlossning kan förebyggas av att du håller rent i munnen och är noggrann med både tandborstning två gånger om dagen samt att du använder tandstickor, tandtråd och eventuellt mellanrumsborstar. 

Men faktum är att allt mer forskning tyder på att parodontit, som faktiskt är en sjukdom som drabbar cirka 10 % av den svenska befolkningen, inte bara är ett resultat av bristande tandhygien. Tandlossning kan även orsakas av andra faktorer såsom rökning, stress eller mediciner. Till exempel finns det en typ av parodontit som kallas aggressiv parodontit och som har ärftlig förekomst. Eller nekrotiserande parodontit och som främst drabbar personer med nedsatt immunförsvar.

Man kan med andra ord få tandlossning av helt andra orsaker än av dålig tandborstning, men risken är mycket högre om du inte tar hand om din mun. Det gör du på bästa sätt genom att:

  • Borsta tänderna noggrant med en mjuk tandborste och fluorbaserad tandkräm två gånger om dagen
  • Hålla rent mellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste
  • Besöka din tandläkare regelbundet 
  • Om du är rökare — sluta röka för att förebygga tandlossning

Misstänker du att du har parodontit? Kontakta vår kunniga och erfarna personal på Tandvårdcentralen för att boka en undersökning. Vi hjälper dig att förebygga och behandla din parodontit. Alla förtjänar ett vackert leende!