VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Visste du att ett öppet bett är ett av de vanligaste tandproblemen hos vuxna? Ett öppet bett betyder att de övre tänderna inte når de nedre när munnen är stängd, oftast framtill, men det kan också förekomma på sidorna och längre bak i munnen. Du som har ett öppet bett kan få påverkad munhälsa och livskvalitet — det kan till exempel vara svårt att uttala vissa ljud eller äta eftersom du inte kan bita eller tugga normalt. Det kan också påverka din syn på dig själv och kanske har du ett dåligt självförtroende på grund av ditt bett.

Bettavvikelser, inklusive öppna bett, upptäcks oftast hos din tandläkare vid en undersökning. I många fall åtgärdas ett öppet bett redan i barndomen, men i andra kan det behövas behandling i vuxen ålder. Om du är vuxen och har en bettavvikelse som ger besvär — t.ex. att du får sår eller att du inte kan stänga läpparna — så ingår din behandling i Försäkringskassans högkostnadsskydd. Du som vill korrigera ditt bett för utseendets skull får stå för kostnaden själv.

Om du tror att du har ett öppet bett eller har några funderingar kring bettavvikelser så rekommenderar vi att du hör av dig till oss på Tandvårdcentralen. Vänta helst inte för länge — ju tidigare du får behandling för ditt öppna bett, desto bättre!

Varför får man öppet bett?

Det finns flera olika anledningar till varför vissa får ett öppet bett, men allra vanligast är en kombination av gener och inlärda beteenden från barndomen. Barn som även att de fyllt tre år fortfarande suger på napp, fingrarna, föremål eller ofta trycker tungan mot tänderna har en ökad risk för att utveckla ett öppet bett. Om problemet inte upptäcks och behandlas i god tid så kommer det inte gå bort av sig själv, utan kommer snarare ge besvär även i vuxen ålder.

Dina gener påverkar också om det finns en förhöjd risk att du får ett öppet bett. Inom tandvården kallas den genetiska faktorn för ett öppet bett i skelettet, och oftast innebär detta att de permanenta tänderna i sidorna helt enkelt har för lite utrymme att växa fram i munnen. Tyvärr går det ju inte att göra något åt hur dina gener är sammansatta — men med hjälp av en bettbehandling på Tandvårdcentralen kan vi åtminstone åtgärda problemet när det väl existerar.

Hur behandlar man öppet bett?

Ju tidigare problemet upptäcks, desto enklare är det att lösa, och valet av behandling beror helt på hur just ditt bett ser ut och hur gammal du är. Hos ett barn kan en tandläkarspecialist se till att benen växer korrekt, och det är också vanligt att man får en avtagbar eller fast tandställning. I vissa fall kan en eller flera tänder behöva dras ut i samband med bettbehandlingen.

Men självklart går det även att behandla ett öppet bett hos en vuxen person. Vilket alternativ som är aktuell för dig beror på hur just ditt bett ser ut och vilken behandling som din tandläkare bedömer är mest optimal. De vanligaste behandlingarna är:

  • Behandling med fast tandställning. Kallas även för räls och består av metallplattor och en metallbåge där plattorna sitter kvar under hela korrigeringstiden, medan bågen byts ut emellanåt. Vanligast bland barn men kan även bäras av vuxna.
  • Behandling med avtagbar tandställning. Kan användas när tänderna bara behöver flyttas lite grann. ClearCorrect är ett populärt system som vi kan erbjuda på Tandvårdcentralen — det är smidigt och du märker knappt ens själv att du har på dig en tandställning!
  • Tandreglering + käkoperation. I mer sällsynta fall kan det vara nödvändigt med en operation av käken i samband med tandregleringen.

Med det sagt så finns det många saker man själv kan göra för att undvika utvecklingen av ett öppet bett. Du som förälder bör till exempel se till att ditt barn inte suger för länge på tummen, biter på saker eller använder napp. Att gå till tandläkaren regelbundet från tidig ålder hjälper också till att förhindra bettavvikelser.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar