VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Tandgnissling / pressa tänder

Vad gör man åt tandpressning?

Att pressa tänderna betyder att du biter du ihop dina tänder hårt, oftast medan du sover och utan att du vet om det själv. Om du inte gör något åt din tandpressning så kan du så småningom få överbelastningar och skador i din käke och musklerna runt käken.

Det medicinska samlingsnamnet för tandpressning och tandgnissling kallas bruxism och är relativt vanlig idag. Till skillnad från tandpressning så innebär gnissling att du helt enkelt gnider tänderna mot varandra, vilket på sikt nöter ned dina tänder och leder till liknande problem med munhälsan som vid tandpressning.

Ibland kan du ha symptom som visar på att du gnisslar eller pressar tänderna, såsom smärta i käkmusklerna, huvudvärk och svårigheter att tugga eller gapa. I andra fall är det det först när du går till tandläkaren som problemet upptäcks. Vid en undersökning tittar tandläkaren på dina tänders skick, slitytor och hur tänderna har kontakt med varandra när du biter ihop. Även käkens leder, muskler och din förmåga att gapa undersöks för att kunna upptäcka eventuella varningssignaler.

Oavsett om du upplever symptom eller inte så behöver din bruxism behandlas för att undvika vidare besvär och skador på tänder, tandkött och käkben. Det finns flera olika metoder för att behandla tandpressning och vilken som passar dig beror på vilka problem just du har. Några exempel:

  • Bettskena för att avlasta käken och skydda tänderna
  • Bettjustering
  • Behandling på annat håll av stress, ångest och sömnbesvär
  • Rörelseövningar och träning av käken

Har du symptom som skulle kunna tyda på bruxism eller misstänker du att du pressar tänderna? Då rekommenderar vi att boka en tid hos oss på Tandvårdcentralen så att en av våra tandläkare kan undersöka dina tänder och behandla problemet innan det gått för långt.

Varför pressar man tänder?

Det är inte helt klart vad tandpressning beror på, men i många fall finns det framför allt två orsaker: ett instabilt bett eller problem med stress. Ett instabilt bett kan vara genetiskt eller ha orsakats av tandreglering, brist på tandreglering eller andra justeringar som gjorts i munnen, till exempel fyllningar och kronor.

Stress, ångest och sömnproblem är en annan väldigt vanlig orsak till både tandpressning och tandgnissling. Mycket tyder på att psykisk ohälsa i vår befolkning ökar för var dag som går — vilket i sin tur kan leda till att vi faktiskt också får ont i tänderna av stress. I många fall där tandpressning är relaterat till stress får patienten en bettskena som avlastar käken och slappnar av musklerna runt omkring, men det kan också vara väldigt värdefullt att se om det går att göra något för att minska stressen i vardagen på lång sikt eller söka behandling för stressrelaterade problem.

Vad händer om man pressar tänder?

När du pressar tänderna så påverkas både munhälsan, musklerna kring munnen och i ansiktet samt rörligheten i ansiktet. Några av de vanligaste symtomen på tandpressning är:

  • Du har svårt att gapa stort och det gör ont i käken när du gapar och tuggar
  • Du känner dig trött eller har ont i käkmusklerna — som en slags träningsvärk
  • Du har ont i tänderna
  • Du har en molande värk över pannan eller i tinningen och/eller spänningshuvudvärk
  • Dina tänder spricker och de små sprickorna leder till ilningar i tänderna
  • Det låter från käken när du öppnar eller stänger munnen

Om du inte behandlar din tandpressning i tid kan det leda till ytterligare besvär som är mer svårbehandlade, som till exempel inflammation i tandköttet, tandlossning (parodontit), värre sömnproblem och en oförmåga att fungera normalt i vardagen till följd av smärtorna.

Är det farligt att gnissla tänder?

Att gnissla tänderna då och då behöver absolut inte vara något farligt, men om det sker ofta och över lång tid utan behandling så kan det bli till ett stort problem. Du kan börja få långvarig smärta i tänderna, käken, huvudet och i ansiktsmusklerna — men även allvarligare besvär såsom inflammation i tandköttet, tandlossning och ändringar i ditt bett.

Det luriga är att vissa som gnisslar tänder till den grad att det är skadligt för munhälsan kanske inte ens är medvetna om det själva, och ibland kan det ha gått flera år när problemet väl upptäcks. Därför är det viktigt att du går till din tandläkare regelbundet oavsett om du misstänker att du gnisslar tänder eller inte. Eventuell bruxism som upptäcks i tid kan behandlas med enkla och kostnadseffektiva medel.

Om du misstänker att du pressar eller gnisslar dina tänder så är det viktigt att du kontaktar en tandläkare. På Tandvårdcentralen har vi lång erfarenhet av att behandla bruxism och vi hjälper dig gärna med att bli av med dina besvär. Hör av dig till oss idag för att boka en tid för undersökning!

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar