Vad är en bettskena?

Vaknar du ofta med huvudvärk eller ömma käkar? Det kan bero på att du gnisslar eller biter ihop dina tänder på natten när du sover. Tandgnissling och tandpressning, eller bruxism som det också kallas, är ett vanligt problem och beror ofta på stress eller sneda bett.

Med hjälp av en bettskena kan du lindra dina besvär och kanske till och med bli av med dem helt. En bettskena är en formgjuten plastskena i mjuk- eller hårdplast som du bär när du sover för att skydda dina tänder mot slitskador. Ibland kan den även behöva användas dagtid.

På Tandvårdcentralen har vi många års erfarenhet av behandling med bettskena för dig som har problem med till exempel tandgnissling, tandpressning eller ett ojämnt bett. Hör av dig till oss för att boka en undersökning om du misstänker att du är i behov av en bettskena.

Varför ska man ha bettskena?

Bruxism behöver inte bli till ett allvarligt problem, men om det inte behandlas i tid så kan det i vissa fall leda till exempelvis snedställning av tänderna eller tandköttssjukdomar. En bettskena ser till att det inte behöver gå så långt.

Bettskenans uppgift att avlasta käken och fungera som en slags stötdämpare varje gång du gnisslar eller pressar tänderna. Den ser till att spända muskler kan slappna av mer och att dina tänder inte slits ut så snabbt — slitage på tänderna kan nämligen leda till ytterligare problem på längre sikt, till exempel att fyllningar går sönder.

Det finns olika typer av bettskenor beroende på vilka problem just du lider av. Allvarligare behandlingar såsom justering av bettet eller svår bruxism kan bara behandlas av tandläkare, men vid mindre besvär finns det också enklare varianter av bettskenor på apotek — detta är dock inget vi rekommenderar innan du pratat med din tandläkare. Dessutom slits de ut snabbare och kan därför leda till att du snarare behöver betala mer i längden. Bettskenor som används idag är framför allt:

    • Hård bettskena. Tillverkad i hårdplast och anpassas individuellt efter dina tänders form och behov. En hård bettskena som sköts om väl kan hålla i över 10 år.
    • Mjuk bettskena. Tillverkas även den med hjälp av en individuell avgjutning av dina tänder. Håller oftast inte lika länge som en hård bettskena, men många upplever att den är enklare och mer bekväm att bära.
    • Bettskena från apoteket. En enklare variant av bettskena som finns på apoteket. De kan hjälpa vid enklare besvär men går absolut inte att jämföra med en bettskena från tandvården, och om du t.ex. har ett bettfel så kan denna typen av bettskena snarare göra problemen värre än lösa dem. Prata alltid med din tandläkare först om du tror att du är i behov av en bettskena.
  • Snarkskena. För den som har problem med kraftig snarkning kan en s.k. apnéskena vara lösningen. Formgjuten skena i mjuk- eller hårdplast som vidgar andningsvägarna och ser till att tungan inte faller bakåt när du sover.

Hur vet man om man behöver bettskena?

Det är inte alltid helt lätt att veta om man behöver en bettskena, men om du kan svara ja på något eller flera av följande symtom så kan det vara aktuellt med en bettskena:

  • Du känner dig öm och/eller trött i käken, särskilt när du vaknar på morgonen
  • Du har ont när du gapar eller tuggar
  • Smärta i ansiktet, käken eller tinningarna
  • Din käke låser eller “hakar upp” sig
  • Du snarkar kraftigt (apnéskena)

Det första steget när du har problem med ovannämnda symtom är att ta kontakt med en av våra tandläkare för undersökning. Vid din undersökning hos oss kan vi se om det till exempel finns tecken på slitage, sprickor eller skador på dina tänder. Vi kan även bedöma om det är något annat som behöver åtgärdas i samband med din tandpressning eller gissling, till exempel bettfel eller lagningar som behöver anpassas på grund av att de stör bettet.

Efter att vi utrett orsakerna till din bruxism kan det vara så att vi kommer fram till att du behöver en bettskena, t.ex. för att avlasta dina tänder och skydda dem mot slitage. Men det finns även tillfällen då en bettskena inte är den bästa lösningen på problemet utan snarare något helt annat — till exempel en bettjustering, rörelseträning för käken, eller till och med lindring av stress och oro i ditt liv som ursprungligen lett till dina problem med bruxism.

Tandpressning och tandgnissling

Tandpressning och tandgnissling, också kallat bruxism, är vanligt och kan leda till skador i käke och muskler runt käken. Det finns flera symptom som kan tyda på bruxism, såsom smärta i käkmusklerna, huvudvärk och svårigheter att tugga eller gapa. Orsakerna till tandpressning är inte helt klara, men stress och ett instabilt bett kan spela in. Det är viktigt att behandla bruxism för att undvika vidare besvär och skador på tänder, tandkött och käkben.

Läs mer om orsaker, symptom och behandlingsmetoder för tandpressning och tandgnissling.

Hur mycket kostar en bettskena hos tandläkaren?

Priset på en bettskena varierar och beror bland annat på vilka problem du har och skenans utformning. För att ta reda på vad just din bettskena kommer att kosta rekommenderar vi att du bokar en undersökning hos en av våra tandläkare på Tandvårdcentralen så att vi kan ge dig ett konkret kostnadsförslag.