VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Gnisslar du tänder när du sover på natten eller vaknar med oförklarlig huvudvärk? Då kan du eventuellt behöva hjälp av en bettskena.

Att leva med besvär från käkleder och tuggmuskler kan vara utmanande, och det är här bettskenan ofta hjälper som en lösning. Den fungerar som en lättnad vid käkledsbesvär och tandgnissling. Tillverkad av antingen mjuk- eller hårdplast, är en bettskena skräddarsydd för varje individ för att minska risken av att gnissla eller pressa ihop tänder.

En bettskena sätts in i munnen mot slitage och belastningsskador

Bettskenor sätts in i munnen och placeras över tänderna. Oftast använder man en bettskena under natten för att skydda tänderna mot slitage och belastningsskador. Det lindrar besvär från käkleder och tuggmuskler genom att avlasta dessa områden, vilket underlättar för spända muskler så att de får avslappning.

Det är också ett effektivt sätt att minska konsekvenserna av tandgnissling och pressning. Genom att använda bettskena för att skydda tänderna förhindrar du överdriven nedslitning av tänderna vid gnissling av tänder.

Behandling för tandgnissling och tandpressning

En rutinmässig tandläkarundersökning kan avslöja om dina tänder har slitits mer än normalt i förhållande till din ålder. Tandläkaren kommer också att kontrollera om tänderna har taggiga kanter och hur de har kontakt med varandra när du biter ihop.

Om tandläkare upptäcker att du gnisslar eller pressar ihop dina tänder, kan tandläkaren föreslå flera olika behandlingsmetoder, bland annat bettskena. Du får en personligt anpassad plan så att du får den hjälp du behöver.

En vanlig åtgärd är att använda bettskena under natten för att skydda tänderna. Ibland kan det också vara nödvändigt med en bettjustering eller rörelseträning för att minska spänningen i käkarna. Därför är det viktigt att boka in en konsultation för dina problem hos en tandläkare.

Genom att använda bettskena kan du minska pressen på dina tänder och även på käken. Detta kan lindra spänningar och smärta som ofta kan upplevas på morgonen när du vaknar. En bettskena hjälper även till att förebygga slitage och skador på dina tänder. Vid obehandlad gnissling kan annars allvarliga skador uppstå på dina tänder över tid.

Huvudvärk kan bero på tandgnissling

Många upplever att de vaknar med huvudvärk eller ömma käkar utan att förstå orsaken. En vanlig faktor kan vara tandgnissling, tandpressning i form av att man biter ihop tänderna under sömnen. Detta fenomen är vanligt och kan vara relaterat till stress.

Att använda bettskena kan då hjälpa vid detta problem. När du använder skenan avlastas både käkleder samt muskulaturen i käken, vilket minskar risken för huvudvärk när du vaknar.

Att gnissla tänderna ger ibland diffusa problem. Vanliga symptom på att gnissla eller pressa ihop tänder är:

  • Slitage på tänderna
  • Trasiga fyllningar
  • Ilningar i tänderna
  • Du kan också känna knäppande ljud i käkleder
  • Diffus värk eller ömhet i en eller flera tänder 
  • Trötthetskänsla eller värk i käkarna
  • Svårt att gapa stort utan att det gör ont
  • Det kan göra ont i axlar eller nacke
  • Ofta besvär av huvudvärk, speciellt på morgonen

Användning och råd för bettskena

Vanligtvis är det rekommenderat att använda bettskenan under nattetid. Det kan också vara nödvändigt att du använder den dagtid, beroende på vilken typ av problem som ska behandlas.

Så här använder du en bettskena:

  • Börja gärna med att ha skenan i munnen 30 minuter om dagen under en veckas tid för att träna. Detta kan vara en fördel innan den börjar användas under natten eftersom munnen kan börja producera mer saliv än vanligt.
  • Sätt in bettskenan i munnen efter att du har borstat tänderna. För att underlätta insomnandet med skenan bör den sättas på ungefär en halvtimme innan sänggående.
  • Skölj alltid av din bettskena med vatten innan du sätter in den.
  • Skölj också av den på morgonen och borsta den ren med tandkräm och en mjuk tandborste.

Behandlingsperioden med bettskena varierar, men vanligtvis används den under några månader. I vissa fall kan du behöva använda bettskenan periodvis eller regelbundet under en längre tid. Här är det viktigt att följa tandläkarens instruktioner för bästa resultat.

Flera olika bettskenor som mjuk- eller hårdplast

En bettskena är en formgjuten plastskena och kan vara hård eller mjuk. Den är individuellt anpassad och formad efter patientens specifika behov och diagnos.

Bettskenor finns i flera olika modeller i mjuk- eller hårdplast. Den vanligaste varianten inom tandvården är hård bettskena. Den är tillverkad i hårdplast och har ofta längre hållbarhet än bettskenor i mjukplast, även vid grov tandgnissling. En del upplever dock att den mjuka varianten är lättare att både bära och hantera.

Oavsett vilken typ av bettskena du väljer tillverkas den utifrån en avgjutning av dina tänder för att skenan ska passa perfekt och skydda tänderna bra. Om din bettskena slits på grund av att du gnisslar tänder är det extra viktigt att kontakta din tandläkare för bedömning och eventuellt byta till ny.

Vissa kan uppleva tillfälliga obehag med bettskena i början

När du börjar använda bettskenan kan det kännas obekvämt och du kan uppleva spänningar i tänderna. Det är normalt att uppleva viss obehag i början och dessa besvär brukar gå över inom några veckor.

En bettskena kan kännas stor och klumpig de första dagarna och även orsaka kväljningskänsla eller ökad salivavsöndring. Vissa kan också känna ömhet i tänderna, särskilt på morgonen. Dessa känslor brukar gå över efter en kort tids användning när kroppen vänjer sig.

Skötselråd för långvarig effektivitet och hållbarhet

En god munhygien är avgörande vid behandling med bettskena. Det är extra viktigt att borsta tänderna noggrant innan du sätter in skenan och att ta väl hand om den för att säkerställa att den är effektiv och ska hålla länge. Skenan bör också rengöras grundligt varje dag.

Förvara din bettskena i vatten när den inte används för att förhindra förändringar i plastmaterialet. Om passformen förändras eller om du upplever problem med skenan, kontakta din tandläkare för kontroll och eventuell justering.

Borsta dagligen med tandborste

Innan du sätter in skenan i munnen bör både tänder och bettskena borstas noggrant. Rengör skenan genom att borsta dagligen med tandborste och tandkräm. Det är bäst att välja en mjuk tandborste.

Eventuell kalkbeläggning kan avlägsnas genom att låta skenan ligga i en ättikslösning (1 msk ättika i ett glas vatten) under en dag och borsta den ren på kvällen.

Undvik att använda hett vatten eller diskmaskin för att rengöra skenan. Det finns också rengöringstabletter tillgängliga på apoteket för att hålla bettskenan ren. Det är viktigt att konsultera tandläkare angående förvaring, antingen torrt eller fuktigt, när skenan inte används.

Ta med bettskenan till tandläkarbesök

För att säkerställa korrekt behandling är det nödvändigt att alltid ta med bettskenan vid besök hos tandvården. Tandläkare kan utvärdera passformen och justera behandlingsplanen vid behov.

Att regelbundet gå på kontroller för din bettskena är viktigt för att se att käkarna ligger i rätt position och att käken är avslappnad. Tandläkare kan slipa och anpassa skenan för att käkarna alltid ska ligga i rätt läge.

Boka tid för bettskena hos tandläkare i Malmö

Om du upplever tandgnissling eller tandpressning och behöver hjälp, kan du enkelt boka tid till tandläkare för konsultation och undersökning hos oss på Tandvårdcentralen i Malmö. Vi kan erbjuda dig hjälp när du vill ha en bettskena eller andra lämpliga åtgärder för att hantera ditt problem. Ibland kan en bettjustering behöva göras eller en viss typ av rörelseträning med hjälp av olika övningar.

Om en undersökning visar att du behöver bettskena går det att köpa på apoteket. Men då är det extra viktigt att veta att den inte alltid blir skräddarsydd för just dina tänder. Det är inte heller alltid som de täcker alla tänder, vilket kan göra dem mindre effektiva. Därför rekommenderar vi att du vänder dig till oss i stället, för att du på bästa och snabbaste sätt ska komma till rätta med dina problem.

Kontakta oss så att du får den hjälp du behöver med en utprovad bettskena som avlastar käkarna på rätt sätt. Boka tid till tandläkare hos oss för att få en personligt anpassad skena.

Vanliga frågor och svar

Hur vet jag om jag behöver en bettskena?

Om du upplever trötthet i käkarna, smärta i käken, tinningen eller ansiktet, och obehag när du gapar eller tuggar, kan detta vara tecken på tandgnissling. Ett besök hos tandläkare kan också avslöja eventuella slitage på tänderna. I dessa fall kan du eventuellt behöva en bettskena.

Hur skaffar jag en bettskena?

För att få en bettskena som är skräddarsydd för dina tänder och utifrån dina förutsättningar behöver du boka en tid hos en tandläkare. Vid besöket kommer bettet, käkled och käkmuskler att undersökas. Tandläkaren bedömer därefter om en bettskena är en lämplig behandling.

Hur länge håller en bettskena?

En skena tillverkad i hårdplast håller ofta fler år, i jämförelse med mjuk bettskena. Skulle din skena slitas, till exempel om du gnisslar tänder väldigt mycket, ska du kontakta din tandläkare för att se om du behöver en ny.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar