VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Att ha ett fungerande bett är viktigt för munhälsan. Men det är verkligen inte samma sak som att ha ett perfekt bett, och det har nästan ingen! Någon typ av bettavvikelse — det kan handla till exempel om överbett, underbett, korsbett eller djupt bett — är mycket vanligare bland både vuxna och barn än man kan tro.

Överbett är en av de allra vanligaste bettavvikelserna och betyder helt enkelt att överkäkens tänder biter framför tänderna i underkäken. Det kan påverka hur du tuggar, biter ihop och stänger munnen. Om du har ett överbett så är risken också högre att skada framtänderna vid en olycka eller ett fall, något som gör att framför allt barn och idrottare med överbett är extra känsliga.

Några vanliga tecken på överbett är:

 • Svårt att tugga, bita och stänga munnen
 • Andningsbesvär
 • Huvudvärka och smärta i käke och ansikte
 • Försämrat självförtroende och självbild

Orsakerna till överbett är inte helt fastställt ännu, men det finns några som ökar risken för överbett markant. Till exempel:

  • Genetik. Dina gener påverkar storleken och formen på din käke, och har någon i din familj haft överbett så är alltså risken högre att även du utvecklar ett.
 • Gnissla tänder (bruxism). Att gnissla tänder kan leda till att käken riktas fel och att ett överbett växer fram.
 • Barndomsvanor. Barn som länge suger på tummen eller napp, matas med flaska efter spädbarnsåldern eller trycker på tänderna med tungan löper ökad risk för överbett.

Har du symptom som skulle kunna tyda på att du har ett överbett? Då rekommenderar vi att boka en tid hos oss på Tandvårdcentralen så att en av våra tandläkare kan undersöka dina tänder och behandla ett eventuellt överbett.

Kan man fixa överbett som vuxen?

Självklart är det inte för sent att fixa ditt överbett som vuxen! I de allra flesta fall behandlas överbett hos vuxna med hjälp av tandreglering, det vill säga tandställning. Men var inte orolig — idag finns det fler alternativ att välja mellan än bara den där traditionella rälsen i metall som många barn och unga bär. På Tandvårdcentralen kan vi till exempel erbjuda Clear Correct, en modern typ av avtagbar och genomskinlig tandställning som knappt ens du själv kommer märka att du har på dig.

Något annat som kan vara bra att tänka på är att som vuxen behöver du betala din behandling mot överbett själv om du vill ha den av estetiska skäl, men om ditt överbett orsakar problem och försvårar din vardag så täcks det av Försäkringskassans högkostnadsskydd.

Vad kan överbett leda till?

Överbett hos vissa människor kan vara så obetydliga att de knappt märks eller syns, och förhoppningsvis ger de heller inga problem. Men i andra fall så kan ett överbett bli till ett stort bekymmer och då behöver det åtgärdas. Några av de problem som överbett kan leda till är:

 • Svårigheter att tugga, bita och stänga munnen
 • Risken för skador på framtänderna ökar
 • Andningsbesvär
 • Försämrat självförtroende och självbild

Om du upplever ett eller flera av ovanstående symptom så kan det vara läge att prata med en kompetent tandläkare. Våra tandläkare på Tandvårdcentralen har mångårig erfarenhet och kunskap av att behandla bettavvikelser, inklusive överbett. Prata gärna med oss om du har några funderingar eller känner dig osäker.

Kan överbett växa bort?

Det beror på hur gammal du är. Bettavvikelser hos barn kan ibland växa bort av sig själv, men i vissa fall kan det också vara nödvändigt med tandställning. Om du däremot är vuxen och har ett överbett så kommer det inte försvinna av sig självt, utan då behöver du söka dig till tandvården för behandling.

Kan man fixa överbett utan tandställning?

De flesta överbett korrigeras med hjälp av tandställning som minskar avståndet mellan över- och underkäken. Tandställningen hjälper dig till exempel att andas bättre och att stänga din mun och dina läppar ordentligt.

Tack vare dagens moderna tandvård finns det många alternativ att välja mellan när det kommer till tandställningar. Vi lovar, du måste inte bära en tandställning i metall och alla regnbågens färger! Faktum är att utöver denna klassiska räls så finns det både fasta tandställningar som fästs på tandradens insida och på så vis blir osynliga, samt avtagbara och genomskinliga skenor som till exempel ClearCorrect.

I mer sällsynta fall så kan det behövas en käkoperation i kombination med tandställning — till exempel om din över- och underkäke har vuxit så pass olika att tänderna uppe och nere inte alls passar ihop. En käkoperation är bara aktuellt för dig som är vuxen eftersom det krävs att käken har vuxit klart.

På Tandvårdcentralen har vi många års erfarenhet av att behandla överbett. Hör av dig till oss idag för att boka en tid för undersökning!

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar