VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Vad är protetik?

Att tappa eller skada tänderna är sällan en trevlig upplevelse. Det kan försvåra ditt vardagsliv och enkla saker som att äta eller prata kan ofta bli svårare än vanligt. Dessutom kan skadade eller förlorade tänder påverka din självkänsla negativt och du vågar kanske inte le lika mycket.

Har du skadade eller förlorade tänder? Då kan protetik vara lösningen på dina problem. Protetik, eller oral protetik som det också kallas är helt enkelt ett samlingsnamn på olika metoder som används för att ersätta tänder som skadats eller förlorats helt. Några vanliga exempel på metoder som används inom protetik idag är:

 

  • TandimplantatEn permanent ersättning för skadade alternativt förlorade tänder som kräver ett kirurgiskt ingrepp.
  • TandkronaEn permanent, konstgjord ersättning av en skadad tand.
  • Tandbro. Kallas även för brygga och används vid ersättning av tandluckor i bettet med hjälp av befintliga tänder.
  • Skalfasader. Ett tunt skal i porslin som klistras fast på tanden och gör att den återfår sin form och estetik.
 • Tandproteser. Eller löständer som det kallas i folkmun. En avtagbar ersättning för förlorade tänder, oftast gjord i ett plastmaterial eller en kombination av metall och plast.

När vi väl sätter igång med en protetisk behandling på Tandvårdcentralen, oavsett vilken metod som används, så jobbar vi uteslutande med de allra senaste och bästa metoderna för att kunna ge dig individuellt anpassade tandproteser som är bekväma och knappt märks. Men innan vi börjar planera inför protetiska ersättningar i din mun behöver vi genomföra en undersökning för att bedöma vilken metod som kommer att passa just dig.

Fast och lös protetik

I dagens moderna tandvård finns alla möjliga lösningar vad gäller protetik. Oftast brukar man prata om fast kontra avtagbar protetik. Fast protetik är tandersättningar som sitter fast permanent i munnen, t.ex.:

Lös protetik är motsatsen till fast protetik, det vill säga tandersättningar som går att ta in och ut. Du kanske har hört talas om löständer? Ja, löständer — eller tandproteser som det egentligen heter — är faktiskt den mest kända formen av avtagbar protetik som används idag. Det kan handla om två olika varianter:

 • Delprotes — Ersätter bara en eller några förlorade tänder. Vanligtvis förankrad med övriga tänder med hjälp av metallklamrar. Konstruktioner är oftast gjord av både metall och plast och kan enkelt justeras om fler tänder skulle förloras.
 • Helprotes — Ersätter alla tänder i en käke och tillverkas i plastmaterial. En helprotes används oftast hela tiden, men den behöver tas ut för rengöring både morgon och kväll.

Har du besvär med skadade eller förlorade tänder? Kontakta oss på Tandvårdcentralen så hjälper vi dig. Tillsammans ser vi till att hitta din bästa lösning!

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar