Skalfasader

Tandfasader

Är du missnöjd med dina missfärgade eller ojämna tänder och vill göra något åt det? Ingen fara, det finns en lösning — och den kallas skalfasader.

Skalfasader, eller porslinsfasader som de också heter, är individuellt anpassade lövtunna skal av porslin som framför allt används i ett estetiskt syfte. De fästs på framtändernas utsida för att till exempel korrigera sneda tänder, mindre glipor eller små skador på tänderna. Skalfasader är ett väldigt smart sätt att korrigera dina tänder på eftersom behandlingen oftast är relativt okomplicerad samt att man inte ser någon skillnad på de egna tänderna och de med fasader. Det beror på att skalfasaderna är tunna som löv och släpper igenom mycket ljus. Och som pricken över i:et så missfärgas inte skalfasaderna, till skillnad från tänder, av kaffe, té, rödvin m.m.

Du kan välja att använda skalfasader på en eller flera tänder. Boka tid hos oss på Tandvårdcentralen så hjälper vi dig med dina skalfasader!

Vad är skalfasader?

Precis som namnet antyder så fungerar skalfasader som ett skal på dina befintliga tänder. Om du till exempel har sneda tänder så kan en skalfasad “räta upp” dem utan att du behöver gå igenom dyra, komplicerade och tidskrävande behandlingar. 

På Tandvårcentralen använder vi oss av så kallade Veneers, supertunna skal av komposit eller keramiska material som fästs på tandens utsida och skapar ett bländande leende. Skalen framställs individuellt för varje tand för att ge en perfekt passform. De döljer till exempel sprickor, missfärgningar och fula fyllningar — och du behöver inte vara orolig för att du ska tappa dem, för när en fasad väl sitter fast fungerar den som en del av tanden.

En skalfasad håller i många år — förutsatt att du fortsätter vara noggrann med din mun- och tandhälsa. Nackdelarna med tandfasader är få, men det är viktigt att veta att de kan vara känsliga för drag- och slitkrafter. Du bör med andra ord undvika att öppna kapsyler eller knäcka nötter med dina tänder efter att du fått en skalfasad. Har du dessutom problem med tandgnissling så kan det vara värt att investera i en bettskena som du bär på natten för att skydda dina fasader.  

Vad kostar en skalfasad?

Vad en skalfasad kommer att kosta beror på flera faktorer såsom hur omfattande behandlingen är, t.ex. om du bara vill ha en fasad på en tand eller flera. Men även vilken tandläkare som utför jobbet och vilket material som används. Eftersom priset kan variera så pass mycket så är det bästa att du bokar en tid hos oss för att diskutera dina behov och önskemål för att vi ska kunna ge dig ett konkret prisförslag.

På Tandvårdcentralen är vårt mål att ge dig den bästa tandvården för pengarna; vi vill att du ska känna dig fin och ha ett bra självförtroende gällande dina tänder. Vi vet att kvalitet vinner i längden, men vi vill också att så många som möjligt ska ha råd att ha ett vackert leende — det är vad vi tänker på när vi sätter våra priser.

Om du tror att skalfasader är ett alternativ för dig så rekommenderar vi att börja med att boka en tid för rådgivning hos en av våra tandläkare.