VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Känner du dig missnöjd med dina tänders utseende? Med hjälp av skalfasader kan du förvandla ditt leende och förbättra tändernas estetik. Dessa tandfasader har lång hållbarhet och skapar ett naturligt och jämnt utseende på tänderna.

Skalfasader används ofta för att åtgärda:

  • Spruckna tänder
  • Slitna tänder
  • Vita fläckar på tänderna
  • Ojämn färg
  • Missfärgade tänder
  • Gluggar mellan tänderna
  • Konstigt formade tänder
  • Tänder som är för små

Behandling med skalfasader

Skalfasader är en estetisk behandling som används när utseendet på tänderna behöver korrigeras som exempelvis sprickor, förslitningar. missfärgningar eller snedställningar ska åtgärdas.

Ett tunt skal fästs på de aktuella tänder som behöver förbättras. Tandläkaren kan på så sätt förändra tänderna och ditt leende utifrån individuella förutsättningar och förväntningar.

Så går en behandling till

En behandling startar med en konsultation. Du och din tandläkare går igenom och diskuterar dina önskemål. Ni går igenom vilka möjligheter som passar just dina individuella förutsättningar. Här har du också möjlighet att ställa frågor.

Undersökning och framtagning av en modell

Efter konsultationen utförs en undersökning med kliniska fotografier och röntgenbilder. Dina tänder scannas för att kunna förbereda för att ta fram en modell, en mock-up. Denna modell visar hur dina tänder kommer att se ut när du är klar med din behandling. Om du generellt önskar vitare tänder utförs också en tandblekning.

Du kommer även att få en tid hos en tandtekniker för färgtagning. Detta ser till att skalfasadernas nyans stämmer överens med resterande tänder.

Du kommer tillsammans med din behandlande tandläkare att titta på det slutgiltiga resultatet med hjälp av modellen. Du kan också få prova fasaderna antingen före eller efter slipning av tänderna.

När tandläkaren har preparerat tänderna genomförs en scanning och vid behov ta avtryck av dina tänder. Detta skickas till en tandtekniker som sedan skapar dina fasader. Du kommer också att få på ett provisorium på dina tänder.

När du är nöjd fästs fasaderna

Fasaderna är sedan klara och när både du och tandläkaren är nöjda med hur resultatet kommer att bli, genomför tandteknikern en sista finjustering. Här justeras form och färgnyans för att du ska känna dig helt nöjd.

Slutligen ska fasaderna fästas på dina tänder. Tandläkaren utvärderar också ditt bett samt gör de allra sista justeringarna. Dina nya fasader klistras fast och när alla är fastsatta är behandlingen klar. Du får med dig kort information om dina nya skalfasader och hur du tar hand om dem på bästa sätt och om behov finns bokas en tid för efterkontroll.

Skalfasader är tunna och skapas i porslin eller komposit

Tandfasader är tunna och tillverkas oftast av porslin. Denna typ av behandling med skalfasader kräver förutom tandtekniskt arbete även en hel del förberedelser men ger ett högt estetiskt resultat. Ett snabbare alternativ får du med kompositfasader då dessa inte kräver lika mycket förberedelser.

Porslinsfasader

Porslinsfasader, eller keramiska fasader, är det vanligaste alternativet vid en behandling med skalfasader. Skal av porslin framställs av en tandtekniker i ett laboratorium.

Kompositfasader

Kompositfasader finns i två olika typer. Den ena görs av tandläkaren och skulpteras direkt på tanden. Denna behandling går relativt snabbt.

Den andra typen är kompositfasader som framställs av tandtekniker. Fasaderna kan göras mycket tunna, vilket innebär en minimal avverkan av befintlig tandsubstans.

Kompositfasader ger ett snyggt, tilltalande resultat även om de inte fullt når upp till samma höga estetiska utseende som vid val av porslinsfasader.

Vad kostar fasader?

Vad det kostar att genomgå en behandling med skalfasader varierar. Det finns flera faktorer som spelar in, bland annat materialval och behandlingens omfattning.

Om du som patient väljer keramiska fasader påverkas priset bland annat av materialval, behandlingens komplexitet och omfattning, avgifter till tandtekniker och uppskattad tidsåtgång.

Väljer du i stället kompositfasader är det andra faktorer som spelar in för priset per fasad och vad hela behandlingen kommer att kosta. Den behandlande tandläkaren skulpterar, härdar, slipar och putsar i flera omgångar för att uppnå önskat resultat. Det innebär i sin tur att tandläkarens erfarenhet och kompetens också är avgörande för hur bra slutresultatet kommer att bli.

Om du väljer att behandlas med kompositfasader framställda av tekniker, tillkommer en kostnad för det tandtekniska arbetet.

I vår prislista ser du vad våra priser är för skalfasader och vad våra olika behandlingar är.

Boka tid för skalfasad i Malmö redan idag

Vill du boka en tid för hjälp med skalfasader för en eller flera tänder? Då är du välkommen till oss på Tandvårdcentralen i Malmö. Vi har lång erfarenhet av estetisk tandvård och behandling med tandfasader. Genom vår expertis tar vi fram den bästa skräddarsydda lösningen för att du ska kunna njuta av ett vackert leende.

Boka in din tid online till konsultation eller ring oss för att hitta en tid som passar dig!

Vanliga frågor och svar

Vad är skalfasader?

Skalfasader är tunna, tandfärgade skal som täcker ytan på en tand och kan på så sätt förbättra tandens utseende. Ett tunt skal fästs på tandens framsida och förändrar färg, form och storlek på tanden.

När kan man inte ha skalfasader?

I vissa fall är det inte alltid möjligt att sätta skalfasader. Det kan exempelvis bero på att tänderna behöver en mer omfattande restauration. Då kan kronor vara en bättre lösning.

Hur tar jag hand om mina tandfasader?

När dina tandfasader är fastsatta och behandlingen har avslutats kan du både äta och tugga som vanligt. Det som är viktigt att tänka på är att borsta dina tänder noggrant och upprätthålla en god munhygien.

Hur länge håller skalfasader?

Om du följer din tandläkares rekommendationer och råd samt upprätthåller en god munhygien kan dina skalfasader hålla länge. Fasader av porslin kan hålla upp till 20 år och komposit upp till 10 år.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar