Vad kostar akut tandvård och vilka alternativ finns?
När tandvärk slår till eller en tand skadas, kan behovet av akut tandvård uppstå. Men vad kostar det, och vilka alternativ finns för den som behöver omedelbar hjälp? Här går vi igenom dessa frågor med tips och råd.
Kostnaden för akut tandvård
Kostnaden för akuttandvård kan variera kraftigt beroende på flera faktorer. Det kan bero på tandläkarens avgifter, typ av behandling som krävs och om du får vård inom den offentliga eller privata sektorn.
Generellt sett är akut tandvård dyrare än planerad tandvård, eftersom det ofta innebär att tandläkaren måste prioritera dig över andra patienter. Det kan också vara högre kostnader på kvällar och helger om tandläkaren har jourtid.
Gratis tandvård upp till 23 års ålder
Tänk på att barn och ungdomar upp till 23 år har gratis tandvård, även i akuta situationer.
Tandvårdsstöd
Du kan ta del av det statliga tandvårdsstödet om du är 24 år eller äldre och folkbokförd i Sverige. Tandvårdsmottagningen måste också vara ansluten till Försäkringskassan för att du ska kunna använda det.
Detta bidrag består av tre delar:
- ATB, ett allmänt tandvårdsbidrag – Här kan du använda 300 eller 600 kronor per år hos tandläkaren, beroende på hur gammal du är.
- STB, ett särskilt tandvårdsbidrag – För vissa patienter med funktionsnedsättning eller en specifik sjukdom kan ett bidrag på 600 kronor per halvår användas.
- Högkostnadsskydd – När dyrare behandling kostar över 3 000 kronor kan du få avdrag på priset utifrån ett speciellt referenspris. Det gäller endast nödvändig behandling som inte enbart utförs för ett förändrat utseende, såsom tandfasader eller tandblekning. Avdraget är på 50% av kostnader som överstiger 3 000 kronor och 85% av kostnader som överstiger 15 000 kronor.
Skillnader mellan offentlig och privat tandvård
Privat tandvård kan vara dyrare än offentlig tandvård, men det kan också innebära kortare väntetider och tillgång till specialister.
Priserna varierar kraftigt beroende på klinik och geografiskt läge. Tandläkare och tandhygienister är fria att sätta sina egna priser för olika undersökningar och behandlingar.
Alternativ för akuttandvård
När behovet av akuttandvård uppstår, finns det flera alternativ att överväga.
Tandläkarens akuttider
Många tandläkare avsätter akuttider i sina dagliga scheman för att hantera oväntade problem. Det kan vara värt att ringa din vanliga tandläkare och höra om de har en ledig tid för akut behandling.
Detta kan vara ett billigare alternativ än att gå till en jourmottagning.
Tandvårdsjourer
På en del orter finns det tandvårdsjourer som erbjuder akutvård utanför vanliga öppettider, inklusive kvällar och helger. Dessa jourer kan vara en räddare i nöden för den som får akut tandvärk eller råkar ut för en olycka.
Kostnaden för vård på en jourmottagning kan vara högre än under vanliga öppettider, men många patienter finner att detta är värt för att få snabb hjälp.
Akutmottagningar
Det finns också akutmottagningar på en del tandläkarkliniker. Där kan du få hjälp med akut tandvård även på kvällar och helger. Här kan kostnaden variera beroende på typen av behandling och om kliniken är offentlig eller privat.
Hos oss kan du få snabb hjälp av tandläkare i Malmö på Tandvårdcentralen genom vår akutmottagning.
Tips för att minimera kostnader
Sammanfattningsvis kan priserna för akut tandvård variera beroende på flera faktorer, och det finns alternativ för att få den hjälp som behövs.
För att hålla nere kostnaderna rekommenderar vi att söka hjälp i tid och att gå på regelbundna kontroller för att snabbt fånga upp eventuella begynnande problem. Att sätta in åtgärder i ett tidigt skede både sparar pengar och minimerar risken för smärta och andra obehag.