VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Kost och munhälsa: Råd från tandläkare om hur dieten påverkar dina tänder.

Kost och munhälsa: Råd från tandläkare om hur dieten påverkar dina tänder

Är du nyfiken på hur din kost faktiskt påverkar din munhygien? Du kanske inte tänker på det, men det du äter har en stor inverkan på din tandhälsa. I denna artikel kommer vi att fördjupa oss i relationen mellan kost och munhälsa.

Sammanhanget mellan kost och munhälsa

Det är ingen hemlighet att god kost är nyckeln till övergripande hälsa, men många inser inte att kosten också påverkar din munhälsa. Vad du lägger på tallriken påverkar inte bara hjärtat, hjärnan och buken utan också dina tänder!

Forskningens rön

Forskning visar att vissa livsmedel är mer skadliga för tänderna än andra. Socker är inte oväntat den största boven. Det är mat till bakterierna i munnen som i sin tur producera syror som bryter ned tandvävnad och leder till hål. Surt mat och dryck, som citrusfrukter och läsk, kan också erodera emaljen över tid.

Vilken kost förbättrar tandhälsan?

På motsatt sida hittar vi de matvaror som faktisk stärker tänderna. Kalciumrika livsmedel är bra för att återuppbygga emaljen och minska risken för håligheter. Fiberrika frukter och grönsaker ökar också salivproduktionen, som hjälper till att rensa bort matrester och neutralisera syror.

Våra tjänster relaterade till kost och munhälsa

Här på Tandvårdcentralen, anser vi att förebyggande vård är det bästa sättet att upprätthålla en god munhälsa. Därför erbjuder vi kost rådgivning inom tandvårdsområdet. Våra tandläkare kan ge dig tips på kostförändringar som hjälper dig att hålla dina tänder och tandkött starka och friska.

Fördelar med god kost

Genom att göra medvetna kostval kan du bidra till att förebygga karies och tandköttssjukdom. En bonus är att dessa livsmedelsval ofta är gynnsamma även för resten av kroppen. Med andra ord får du en dubbel hälsofördel!

Att väcka medvetenhet om kopplingen mellan kosten och munhälsan hos våra patienter är en prioritering för oss på Tandvårdcentralen. Vår expertis inom området för kost och munhälsa och vårt engagemang för att ge den bästa möjliga vård innebär att du alltid kan känna dig trygg när du sätter dig i tandläkarstolen hos oss.

Vill du veta mer om hur din matvanor påverkar din tandhälsa eller om du har några specifika kostrelaterade frågor, kontakta oss för att boka en tid med någon av våra tandläkare redan idag.

Vanliga frågor & svar

Vi strävar efter att kunna ge dig den bästa tandvården för pengarna. När vi sätter våra priser tänker vi utifrån hög kvalitet och med målet att så många som möjligt ska ha råd att gå till tandläkaren i Malmö med rimliga kostnader.

Du har också möjlighet att använda dig av högkostnadsskyddet då vi är anslutna till Försäkringskassan.

Ja, ibland kan vi få sena återbud och på så sätt erbjuda en tid för undersökning hos våra akut tandläkare samma dag. Lediga tider hittar du enkelt på vår bokningssida.

På Tandvårdcentralen har vi många bra tandläkare både inom allmäntandvård och specialisttandvård. Hos oss kan du alltid känna dig trygg med att gå till tandläkaren. På kliniken kan du hitta din tandläkare vars arbetssätt passar just dig.

I genomsnitt är privata tandläkare dyrare än folktandvården. Det finns dock ett brett prisspann hos privata tandläkare, vilket innebär att vissa kan erbjuda billigare behandlingar än folktandvården, medan andra kan vara mycket dyrare. Vi på Tandvårdcentral följer referenspriser och strävar efter att erbjuda kostnadseffektiv tandvård av hög kvalitet.

Senaste artiklar