Tandvårdsrädsla

Det är inget konstigt att ha tandläkarskräck. Många människor lider av tandläkarskräck och för vissa blir ett besök hos tandläkaren snabbt till rena mardrömmen. Det är inte så konstigt när miljön på den typiska tandvårdskliniken inte känns särskilt inbjudande och de som jobbar där hellre skulle göra vad som helst än att hjälpa dig få en trevlig upplevelse.

Hos oss på Tandvårdcentralen är ditt välmående vår prioritet — det är därför oerhört viktigt för oss att du känner dig trygg när du kommer till oss. Det kanske låter som en ouppnåelig utopi, men vi vill att ett besök hos oss ska kännas som att komma hem. 

Många patienter med tandläkarskräck som kommit till Tandvårdcentralen upplever att de har blivit mycket lugnare efter deras behandlingar hos oss, och vissa har till och med blivit av med sin rädsla helt. På Tandvårdcentralen kombinerar vi en lugn miljö med en mångårig erfarenhet och en genuin passion för det vi gör — allt för att du ska kunna gå hem efter ditt besök med känslan att din behandling inte var en helt traumatisk upplevelse. Vi vill helt enkelt visa på att ett besök hos tandläkaren inte alltid behöver vara förknippat med skräck eller oro.

Men vi vet också att det kan ta tid att bli kvitt sin tandvårdsrädsla och oftast är det det första steget som är det svåraste att ta. Har du några frågor gällande våra behandlingar eller din tandläkarskräck? Kontakta oss så pratar vi igenom din rädsla och lägger upp en plan för din behandling tillsammans.

Vad är tandvårdsrädsla?

Tandvårdsrädsla kan bero på många olika saker. Det kan handla om exempelvis en känsla av att tappa kontrollen eller rädsla för att behandlingen ska göra ont. För att bli av med din tandvårdsskräck är det bra att veta vart den kommer ifrån — först därefter kan vi tillsammans hitta en lösning för att bli av med den. Inför ditt besök hos oss, fundera därför gärna på var just din rädsla kommer ifrån. Några av de vanligaste orsakerna för tandvårdsskräck är:

  • Osäkerhet. En del människor skäms för sin mun och blir nervösa när tandläkaren tittar in i munnen för att undersöka tandkött och tänder. Osäkerhet kan dessutom förstärkas av att patienten inte känner sig trygg med tandläkaren.
  • Smärta. Det är inte helt ovanligt att man undviker att gå till tandläkaren av rädsla för att behandlingen ska göra ont.
  • Kontrollförlust. Vissa patienter upplever en känsla av att tappa kontrollen när de ligger i en tandläkarstol, inte vet vad som ska hända eller vilka verktyg som förs in i munnen.
  • Tidigare erfarenheter. Ett tandläkarbesök kan väcka minnen från tidigare, jobbiga upplevelser hos tandläkaren. Till exempel besök som gjort ont eller resulterat i komplikationer och som medför en ökad ångest inför att gå till tandläkaren igen.

På Tandvårdcentralen behöver du aldrig känna dig otrygg eller skämmas över dina tänder. Inför ditt besök går vi tillsammans igenom behandlingen steg för steg och när det väl är dags gör vi allt i vår makt för att du ska få en så trevlig upplevelse som möjligt. Vår personal har gedigen kunskap och lång erfarenhet av att ta hand om patienter med tandvårdsskräck.

Vad ska jag göra om jag är rädd för tandläkaren?

Att veta hur man ska bli av med sin tandvårdsrädsla är inte alltid helt lätt, men faktum är att det finns flera olika metoder du kan använda dig av om du är rädd för att gå till tandläkaren.

  • Få råd och stöd av kunniga och engagerade tandläkare. Det första och viktigaste steget i din behandling är att boka tid hos en tandläkare som är erfaren och är mån om att hjälpa dig bli av med din tandläkarskräck. 
  • Våga vara öppen med din rädsla. Genom att tydligt kommunicera din rädsla och dina behov kan vi möta dig på mitten. Tandläkarskräck är väldigt vanligt och ingenting du behöver skämmas för!
  • Ta kontroll över din behandling. Det finns inga dumma frågor — fråga oss allt du undrar över och stoppa oss gärna under behandlingen om du behöver det.
  • Hämta stöd hos någon i din närhet. Ta gärna med dig en familjemedlem eller vän till besöket som kan sitta bredvid och ge dig trygghet vid ditt besök.
  • Var stolt över dig själv! Efter ditt besök hos tandläkaren, ge dig själv beröm eller en klapp på axeln för att du tagit steget att övervinna din rädsla.

Kan jag bli sövd när jag drar ut en tand?

Om du provat allt men ändå upplever att din tandvårdsrädsla inte blir bättre så kan vi hjälpa till med lugnande medel före behandling. I dagsläget erbjuder vi sedering som en lugnande åtgärd för dig med tandläkarskräck, och inom en snar framtid kommer vi även att kunna erbjuda narkos.

Sedering — en enkel avslappningsmetod
Vid en sedering får du ett avslappnande läkemedel inför din behandling. Det är en enkel och effektiv metod som inte gör ont. Sedering kallas ibland också för “lätt narkos” vilket betyder att du inte blir helt nedsövd, bara precis tillräckligt för att du ska känna dig avslappnad inför behandlingen. Sedering är en metod som använts framgångsrikt i många år.

Narkos — för dig med extrem tandläkarskräck
Finns det ingen annan utväg så kan patienter med extrem tandläkarskräck i vissa fall få behandling under narkos. Vid en narkos blir du helt nedsövd av en narkosläkare inför din behandling.

Det är viktigt att komma ihåg att narkos botar symptomen men inte orsaken. Tandvård under narkos tar med andra ord inte bort din tandvårdsrädsla, även om nedsövning i vissa fall kan vara nödvändigt för att du överhuvudtaget ska våga gå till tandläkaren. I första hand rekommenderar vi dock andra lugnande metoder framför full narkos eftersom det kan medföra en del risker.

I dagsläget erbjuder vi inte narkos på Tandvårdcentralen men metoden kommer att införas inom kort.

Jag har inte gått till tandläkaren på 10 år, är det för sent att gå nu?

Du kanske känner till det gamla ordspråket “bättre sent än aldrig”? När det gäller tandvård är det faktiskt så. Att gå till tandläkaren regelbundet är självklart att föredra, men det är mycket bättre att ta tag i det nu än att låta din tandhälsa bli sämre för var dag som går.

Vad händer om jag inte går till tandläkaren?

Regelbundna besök hos tandläkaren är väldigt viktiga för din mun- och tandhälsa. Går du till tandläkaren regelbundet så betyder det att vi kan hitta potentiella problem och lösa dem innan det gått för långt, som till exempel hål eller en inflammation i tandköttet som i värsta fall kan leda till tandlossning. Dessutom blir det billigare att gå till tandläkaren oftare eftersom du minskar risken för att behöva betala för kostsamma och komplicerade behandlingar.

Skjut inte på problemet tills det inte går längre — tänk förebyggande och boka ett besök hos tandläkaren idag! Kontakta oss gärna för att få råd, boka tid eller lägga upp en plan för din tandvård tillsammans med vår kunniga och erfarna personal.