VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Tandsten på tänderna kan vara ett bekymmer, inte bara estetiskt utan det kan också leda till allvarliga tandproblem. Det bildas när bakterier kommer i kontakt med saliven och skapar en hård beläggning. Har du drabbats av denna beläggning krävs professionell borttagning av tandsten.

Att förstå och hantera tandsten är avgörande för långsiktig oral hälsa. Genom att vara medveten om symptom, söka tidig vård och följa en konsekvent tandvårdsrutin kan du undvika allvarliga komplikationer och bevara ditt leende i gott skick.

Orsakerna till tandstensbildning

Varför får vissa mer tandsten än andra? Tandsten uppstår när plack, en bakteriebeläggning på tänderna, kombineras med saliv och förkalkas över tiden. I början är tandstenen porös och kan borstas bort, men den utvecklas snabbt till en hård förkalkning som kräver professionell behandling.

Två typer av tandsten

Det finns två typer av tandsten, salivsten och serumsten.

  • Salivsten – Salivsten är den vanligaste typen och bildas strax ovanför tandköttskanten. Det kan ofta uppstå på insidan av framtänderna i underkäken och överkäken, där det är något svårare att borsta bort plack ordentligt. Den syns ofta som en vit till gulbrun beläggning på tandens yta nära spottkörtlar och kanten. Färgen blir med tiden mörkare.
  • Serumsten – Denna typ av tandsten lurar under tandköttskanten och bildas i tandfickorna. Den varianten är redan från början hård och mörkbrun eller i övrigt mörk i färgen. Den här typen av tandsten är svårare att upptäcka visuellt. Inflammation i tandköttet och eventuell blödning kan indikera på serumsten.

Plack blir till tandsten

Plack är en mjuk beläggning som lätt kan tas bort genom att borsta tänderna. Men när plack inte tas bort regelbundet mineraliseras den och blir till hård tandsten. Plack är särskilt benägen att bildas närmast tandköttskanten, vilket skapar en grogrund för bakterier.

Tandstensförebyggande åtgärder

Tandsten är ett vanligt problem som kräver noggrann uppmärksamhet. Hur mycket tandsten som bildas kan variera från person till person. För att undvika tandsten är regelbunden tandvård och rengöring avgörande för att hålla tandstenen på avstånd och säkerställa en långsiktig tandhälsa.

  • Grundlig tandborstning – Använd en mjuk tandborste och fluortandkräm för att borsta tänderna noggrant både morgon och kväll. En ordentlig borstning är bästa sättet att förhindra plackbildning.
  • Mellanrumsrengöring – Håll rent mellan tänderna genom att använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar. Detta avlägsnar effektivt bakterier och matrester som kan vara kvar efter borstning.
  • Måltider – Undvik oregelbundna måltider så tänderna får en chans att vila.
  • Regelbundna tandläkarbesök – Planera regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist för att få professionell rengöring och tidig upptäckt av eventuell tandsten.

Viktigt att ta bort tandsten

Ett hälsosamt tandkött är av yttersta vikt för att upprätthålla en stark och långvarig oral hälsa. När tandköttet är friskt är det fast och omsluter varje tand tätt. Det är viktigt att vara medveten om tecknen på eventuella problem, som svullnad och blödning vid tandborstning eller vid användning av tandtråd, då dessa indikerar att tandköttet kan vara inflammerat.

Att ta bort tandstenen är viktigt. Obehandlad tandsten kan leda till allvarliga tandsjukdomar som tandköttsinflammation och tandlossning. Dessa tillstånd kan resultera i dålig andedräkt, tandköttsblödning och till och med förlust av tänder.

Om tandsten och plack inte tas bort kan bakterier också orsaka hål i tänderna.

Ett friskt tandkött är avgörande för att undvika dessa konsekvenser. Därför är det bra att ta bort tandsten så fort som möjligt.

Konsekvenser av tandsten – Gingivit och parodontit

Genom att ignorera tandsten kan allvarliga konsekvenser uppstå. Inflammation i tandköttet, eller gingivit, är en vanlig komplikation. Om den inte behandlas kan detta över tid utvecklas till parodontit, vilket i sin tur kan leda till tandlossning.

Inflammation är kroppens naturliga försvar mot bakterierna som samlas i tandköttskanten. Om inflammationen får fortsätta utan lämplig åtgärd kan benet som håller fast tanden successivt börja brytas ner, vilket leder till tandlossning eller parodontit. Det är en långsam process som kan pågå under flera år, vilket understryker vikten av att behandla orsakerna i tid.

En vanlig orsak till inflammation i tandköttet är när tandsten väl har bildats. Tandsten har förmågan att lösgöra tandköttet och skapa små fickor där bakterier trivs och sprider sig. Det är därför viktigt att bli av med tandstenen för att eliminera inflammationen.

Symptom och hur du identifierar problemet

Att vara medveten om symptom är avgörande för tidig upptäckt för att söka professionell hjälp. Hur vet du då om du har tandsten?

  • Tandsten ovanför tandköttskanten kan kännas skrovlig och synas som en vit, gulbrun eller brun beläggning.
  • Är det i stället under tandköttskanten kan blödande tandkött, dålig andedräkt och svullnad i tandköttet vara symptom på tandsten.

Om du upplever varsmak och dålig andedräkt kan det vara tecken på tandlossning, vilket kräver professionell bedömning.

När ska du söka vård för borttagning av tandsten?

Om tandköttet blöder, är svullet, eller om tandsten samlas i överdriven mängd, är det dags att konsultera en tandläkare för borttagning av tandsten.

När du söker tandvård, genomgår du olika undersökningar för att bedöma tandstensnivån. Tandläkaren eller tandhygienisten mäter tandköttsfickornas djup och använder tandröntgen för att avslöja dolda beläggningar.

Tas bort med professionella metoder

När tandstenen ska tas bort används bland annat ultraljud, skrapning och polering. Dessa behandlingsmetoder bör endast utföras av professionell vård, för att inte skada tänderna.

Ultraljud används ofta för att lösa upp och avlägsna tandsten effektivt från tandens yta. Dessutom kan olika skrapinstrument och laser användas för att underlätta processen.

Efter borttagning av tandsten putsas och poleras tänderna för att minimera risken för nya beläggningar.

Tandsten som ligger synligt kan oftast tas bort utan bedövning. Är det i stället under tandköttskanten kan borttagning göra ont och då kan bedövning behövas i vissa fall.

Vad kostar det att ta bort tandsten?

Att ta bort tandsten är en nödvändig process och kostnaden varierar beroende på olika faktorer. Det är dock viktigt att inte skjuta upp besöket hos tandhygienisten, eftersom obehandlad tandsten kan leda till allvarliga tandsjukdomar.

I vår prislista för tandvård kan du se våra aktuella priser för att ta bort tandsten och andra behandlingar.

Boka tid för borttagning av tandsten i Malmö

Att förstå och hantera tandsten är avgörande för att bibehålla en god munhälsa. Genom regelbunden tandvård och professionell borttagning av tandsten kan man minimera risken för allvarliga tandsjukdomar. Skjut inte upp ditt besök hos tandhygienisten och investera i din munhälsa för en långsiktig välbefinnande.

Boka tid för borttagning av tandsten hos oss på Tandvårdcentralen i Malmö. Du kan både ringa för att få en tid eller använda vårt bokningssystem online.

Vanliga frågor och svar

Vad är tandsten?

Tandsten är ett vanligt problem som nästan alla drabbas av någon gång i livet. Det bildas av bakteriebeläggningar på tänderna, plack. Det är en tunn beläggning på tändernas yta som mineraliseras. Att förstå tandsten och dess påverkan på munhälsan är avgörande för att undvika allvarliga tandsjukdomar.

Varför får man tandsten?

Det är individuellt och påverkas av faktorer som tandborstteknik, munhygienvanor, och salivens sammansättning. Tandsten bildas som en hård beläggning och skapas när bakterier kommer i kontakt med saliv.

Hur får man bort tandsten?

Att ta bort tandsten kräver tandvårdsbehandling och bör utföras av tandläkare eller tandhygienister. Med specialverktyg avlägsnar de den hårdnade beläggningen.

Hemma kan du endast förebygga tandsten genom daglig tandvård, inklusive regelbunden borstning och användning av effektiva tandvårdsprodukter.

Går det att förebygga tandsten?

Bästa sättet att förebygga tandsten är genom god munhygien. Daglig rutin med tandborstning minst två gånger om dagen i två minuter, med en tandkräm av god kvalitet, är nyckeln.

Det är viktigt att anpassa rutinen efter individuella behov och regelbundet besöka tandläkaren för att få en professionell bedömning av tandhälsan.

Varför är det viktigt att få bort tandsten?

Bakterier och inflammation orsakade av tandsten kan både leda till hål i tänderna men också tandlossning. Därför behöver du få bort tandsten så snart som möjligt.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar