Tandsten

De flesta vet att det är viktigt att borsta tänderna noggrant två gånger om dagen. Men vad många inte vet är att det är lika viktigt att hålla rent mellan tänderna med hjälp av till exempel tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar. Dessa hjälper till att få bort fler bakterier och matrester som kan finnas kvar i din mun även efter att du borstat tänderna.

Tandsten är ett väldigt vanligt problem och beror på att plack, en slags bakteriebeläggning, lägger sig på dina tänder. När den sen blandas med ditt saliv hårdnar placken och blir så småningom till tandsten. Eftersom tandstenen är så pass hård är det inget du kan ta bort själv, utan det kan bara göras av en tandläkare med speciella verktyg. 

Det är väldigt viktigt att ta bort tandsten eftersom det kan bli värre och leda till en inflammation i tandköttet (gingivit). Om du låter inflammationen bli kvar utan att behandlas på flera år så kan det till och med leda till tandlossning, så kallad parodontit. 

Om du misstänker att du har tandsten, boka en tid hos oss på Tandvårdcentralen innan det blir till ett stort problem. Vi hjälper dig med noggrann och professionell tandrengöring. Alla förtjänar hälsosamma tänder!

Behandling och borttagning av tandsten

När du går till tandläkaren gör vi en noggrann kontroll av din mun. Tandläkaren undersöker bland annat om du har tandsten under tandköttskanten och hur djupa tandköttsfickorna är. Är det nödvändigt så kan även en tandröntgen genomföras — en röntgen gör det nämligen möjligt att se sånt som tandläkaren inte kan se med egna ögon, exempelvis tandsten som gömmer sig mellan tänderna. 

Visar det sig vid undersökningen att du har tandsten så finns det flera metoder för borttagning av tandsten, och vilken metod som används kan variera. En behandling hos oss kan till exempel bestå av:

  • Djuprengöring
  • Polering
  • Information kring munhygien och hur du själv kan förebygga tandsten hemma
  • Rekommendation av särskilda produkter om det är nödvändigt

Genom att besöka tandläkaren regelbundet och ta bort eventuell tandsten så sparar du både tid och pengar i längden — och får ett vackert leende på köpet!

Kan man ta bort tandsten själv?

Nej, du kan inte ta bort tandsten själv. När tandstenen har bildats är den så hård att den sitter som berget och är omöjlig att få bort med vanliga medel som du har hemma. Numera säljs det till och med så kallade “hemmakit” som menar på att du kan ta bort tandsten själv — köper du ett sånt kit kastar du dina pengar i sjön!

För att få bort din tandsten behöver du boka tid hos en tandläkare eller tandhygienist som kan avlägsna tandstenen med hjälp av speciella verktyg.

På hemmaplan kan du däremot själv förebygga tandsten genom att:

  • Borsta tänderna noggrant med en mjuk tandborste och fluorbaserad tandkräm två gånger om dagen
  • Hålla rent mellan tänderna med tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste

Varför får man tandsten?

Tandsten börjar med att bakteriebeläggningar, även kallat plack, lägger sig på dina tänder. Får placken sitta kvar så blandas den med kalksalterna i ditt saliv. Blandningen hårdnar snabbt och omvandlas så småningom till tandsten. Det finns två olika typer av tandsten, salivsten som är vanligt på insidan av framtänderna i underkäken, samt serumsten som bildas i tandköttsfickor som blivit inflammerade.

Ditt saliv innehåller olika ämnen, till exempel mineralsalter, som påverkar hur snabbt det bildas tandsten i din mun. Hos vissa personer frigörs mineralerna från saliven snabbt och bildar tandsten, andra människor får knappt någon tandsten alls. Om du röker så är risken för tandsten betydligt högre, medan barn sällan drabbas av tandsten.

Tandsten är ofta ett resultat av bristande munhygien, till exempel att du inte använt tandtråd tillräckligt noggrant eller ofta, men faktum är att de flesta har tandsten på åtminstone någon tand — trots regelbunden rengöring med tandborstning och tandtråd. Hur mycket tandsten man får är individuellt och kan variera under olika perioder i livet.