VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Att förlora tänder kan vara både besvärligt och påverka ens självkänsla. En tandprotes, eller löständer som det även kallas, är en bra och kostnadseffektiv lösning för att ersätta en eller flera saknade tänder.

Vi på Tandvårdcentralen i Malmö erbjuder skräddarsydda tandproteser av hög kvalitet, där vår erfarenhet i kombination med modern teknologi kan ge våra patienter riktigt bra tandvård.

Du är välkommen att boka tid för en konsultation och undersökning hos oss för att se om en protes är rätt behandling för dig. Om du har någon fråga eller vill ha mer information är det bara att kontakta oss så ska vi hjälpa dig.

Vad är en tandprotes?

En tandprotes, så kallade löständer, är en avtagbar konstruktion som består av konstgjorda tänder. Protesen skapas för att ersätta saknade tänder på rad, enstaka tänder eller hela käkar.

Processen innebär ett samarbete mellan tandläkare och tandtekniker och kräver flera steg för att uppnå bästa möjliga resultat.

En avancerad tandprotes tar hänsyn till individuella faktorer som kvarvarande tänder och käkbenets struktur men också salivmängd.

När kan man behöva en tandprotes?

Att skaffa en tandprotes innebär att du behöver ersätta skadade eller förlorade tänder. Med hjälp av en protes får du nya fina tänder som både ger ett fint leende men som också ska kunna hjälpa dig med viktiga funktioner som exempelvis att tugga mat.

Orsakerna till att man får behov av att ersätta tänder med en protes kan vara av många olika anledningar:

  • En eller flera tänder har slagits ut på grund av ett yttre trauma.
  • Tänderna går inte att laga om de har för stora skador eller har drabbats allvarligt av karies.
  • Dina tänder har drabbats av tandlossning av många olika orsaker.
  • Det saknas tandanlag för vissa tänder.
  • När tandimplantat inte går att använda som behandlingsmetod.

Behandling med tandproteser

Våra tandläkare och tandtekniker i Malmö samarbetar för att skapa en tandprotes med ett naturligt utseende.

Vi förstår vikten av att lyssna på patientens önskemål och strävar alltid efter att erbjuda tandvård av hög kvalitet och att ta fram skräddarsydda proteser för varje patient.

Det finns olika typer av proteser och varje tandprotes tas fram med hjälp av en avgjutning av din käke för att ersätta dina tänder. Du bestämmer tillsammans med din tandläkare hur du vill att dina nya tänder ska se ut och vilken modell du ska ha.

För allra bästa passform kan din protes behövas skickas flera gånger fram och tillbaka mellan tandläkare och tandtekniker innan den slutligen är klar och sitter bra i munnen.

Avtagbara proteser

En avtagbar protes är praktisk då du själv kan ta bort den och sätta in den vid behov.

Det finns två olika typer av avtagbara proteser. Den ena varianten är helprotes om det helt saknas tänder i en käke. Det finns även partiell protes som är en delprotes som fästs i mekaniska fästen eller i de tänder som finns kvar.

Om du måste dra ut tänder i samband med din behandling och det inte går att skapa din tandprotes direkt har du möjlighet att få en temporär protes. Denna kan du få samma dag som tänderna tas bort så att du slipper gå utan tänder.

Hel tandprotes – Helprotes

Om det saknas tänder helt i en käke används en avtagbar helprotes. En hel tandprotes, avsedd för en mun helt utan tänder, tillverkas i akryl eller porslin. Protesen hålls på plats av saliv, muskler och läppar.

Behandlingen för en helprotes innefattar avtryckstagning, vaxmodellering och noggranna justeringar för att säkerställa passform och estetik.

Delprotes eller partiell protes när du har egna tänder kvar

När det finns kvarvarande tänder används delprotes eller partiell protes. Denna typ av tandprotes kan ersätta enstaka tänder och delar av en tandrad.

Protesen tillverkas med en metallbas och fästmekanismer i form av klamrar, vanligtvis i guldlegering. Denna delprotes fästs med hjälp av klamrarna mot de närmaste tänderna.

Om du använder dig av en delprotes kan denna med fördel sitta kvar i munnen under natten.

Att använda tandprotes

Att börja använda tandprotes kan ta lite tid att vänja sig vid. Det kan kännas annorlunda att tugga och det kan även ömma eller skava i början. Detta brukar ofta lösa sig när tandkött och käke har vant sig vid de nya tänderna.

Att tugga mat och prata kan behöva lite övning innan det känns mer naturligt och helt obehindrat. Det beror på att muskulaturen i munnen behöver hantera din tandprotes på ett annat sätt. Här är det bra att börja med mer lättuggad mat i början.

Det är viktigt att regelbundet gå på undersökning hos tandläkare för kontroll. Om du har dragit ut tänder förändras käkbenets form vilket innebär att protesen måste justeras.

Tandläkaren måste också kontrollera att tandprotesen inte skaver utan att den sitter bra. Det kan krävas flera besök hos tandläkare innan protesen har en bra passform.

Om tandprotesen går sönder ska du inte försöka laga den själv. Kontakta i stället din tandläkare.

Skötselråd

Att ta hand om din tandprotes på rätt sätt gör att den håller längre samtidigt som du bibehåller en frisk munhälsa. Så här tar du hand om din tandprotes på bästa sätt:

  • Avsköljning – Om det är möjligt är det bra att efter varje måltid skölja av tandprotesen och skölja munnen för att undvika att matrester fastnar.
  • Daglig rengöring – Rengör din tandprotes två gånger varje dag, morgon och kväll, med en protesborste. Tandkräm ska inte användas på proteser eftersom det innehåller slipmedel som kan skada protesen.
  • Munhygien – Upprätthåll en god munhygien genom att rengöra kvarvarande tänder, tandkött och göra rent gom med en mjuk tandborste, två gånger om dagen.
  • Tandsten – Tandsten på eventuella tänder som finns kvar bör regelbundet tas bort hos tandläkare. Även en tandprotes kan drabbas av tandsten. På apotek finns speciella rengöringsmedel för tandproteser som tar bort tandsten på protesen. Fungerar inte dessa bör du kontakta tandläkare för rengöring av din protes.
  • Förvaring – Protesen bör tas ut för natten om det är en helprotes och förvaras i vatten. Avtagbara tandproteser ska inte förvaras för länge i samma vatten utan byt ut minst varannan vecka. Om du inte ska använda protesen på ett tag är det bättre att förvara den torrt.

Vad kostar en tandprotes?

Vad en tandprotes kostar varierar beroende på typ av modell, material och omfattning för hur många tänder som ska ersättas.

När du kommer till oss för en undersökning och konsultation tar vi kostnadsfritt fram ett kostnadsförslag på en lämplig tandprotes, inklusive behandling.

Boka en tid för tandprotes i Malmö

En tandprotes är en effektiv lösning för att återställa ett naturligt leende och tuggfunktion. 

Vi på Tandvårdcentralen strävar efter att erbjuda tandvård i hög kvalitet genom att kombinera erfarenhet och modern teknologi för våra patienter. Vårt dedikerade team av tandläkare i Malmö arbetar för att säkerställa att varje patient får den vård de behöver med fina tänder.

Boka en tid hos oss för när du behöver få hjälp med tandprotes för att återfå ett strålande leende. Du kan också kontakta oss om du har en fråga om tandproteser eller bara vill ha mer information och råd om den bästa lösningen.

Vanliga frågor och svar

Hur sitter en tandprotes fast?

En tandprotes sitter likt en sugpropp i överkäken och i underkäken fäster den naturligt i den tandlösa käken. En del proteser kan också knäppas fast om där finns egna tänder kvar eller implantat.

Kan man sova med protes på tänder?

Det går att sova någon gång ibland med en hel tandprotes men det är inget vi rekommenderar. För att bibehålla en god munhälsa behöver protesen tas bort, rengöras samt eventuella tänder och tandkött. Det är också viktigt att låta tandköttet luftas. Är det en delprotes går det bra att sova med den i munnen.

Hur känns det att ha tandprotes?

I början kan det kännas ovant med en tandprotes i stället för tänder. Det kan både kännas ömt och skava innan tandköttet har vant sig. Det kan också ta lite tid att lära sig tugga och prata som vanligt. Detta kommer ofta bli lättare med tiden med hjälp av lite övning.

Hur lång tid tar det att få löständer?

Det krävs noggranna förberedelser för att en tandprotes ska sitta bekvämt, se snygg ut och ha god funktion. Med hjälp av en avgjutning av käken skapas löständerna av en tandtekniker. Det är vanligt att det kan behövas 4-5 besök hos tandläkare för att kunna färdigställa tandprotesen.

Kan man äta allt med tandprotes?

Tandproteser fungerar bra som ersättning för tänderna i munnen och ger ett naturligt utseende. Med lite träning kan de allra flesta äta det mesta obehindrat med tandprotesen. Det är en omställning under en viss tid att få musklerna i munnen att tugga som vanligt.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar