VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Att ta hand om hål i tänderna med tandlagning eller reparera en skadad tand är avgörande för att bevara tandhälsan. Tandläkare rengör och lagar för att både bevara tandens hälsa och funktion. Om den drabbade tanden inte lagas i tid kan en infektion uppstå. Därför är det viktigt att regelbundet gå på tandläkarbesök.

Du är varmt välkommen att boka en tid till oss på Tandvårdcentralen i Malmö, så hjälper vi dig!

Laga tänder för att förhindra ytterligare skador

Tandläkaren använder olika metoder och material beroende på ditt behov och graden av skada på tanden. Att laga tänder oavsett om det är med fyllning eller med hjälp av kronor, är en nödvändig åtgärd för att förhindra ytterligare skador och karies.

Oavsett vilken typ av lagning som används är målet att ge en långvarig lösning som återställer både funktion och estetik.

Inför tandlagning

Innan lagningen gör tandläkaren först en undersökning av tanden för att bedöma hur skadan bäst behöver behandlas.

Vid undersökningen brukar tandläkaren också ibland ta röntgenbilder. Med hjälp av röntgenbilderna får tandläkaren bättre översikt och detaljer om skadans omfattning, för en korrekt bedömning om lämpliga åtgärder.

Det finns tre typer av lagningar

Det finns olika typer av lagningar som tandläkaren kan använda för att laga tanden beroende på typ av skada. Det kan exempelvis vara att du har fått hål (karies) i en tand, en gammal fyllning har gått sönder eller andra skador på tanden som mindre frakturer eller sprickor.

Det beror också på olika faktorer som hålets eller skadans storlek, tandens läge och ålder.

De vanligaste typerna av lagningar för tänder är fyllningar, tillfälliga tandfyllningar och kronor. Var och en av dessa används som åtgärder vid olika tillfällen utifrån olika syften.

1. Laga tänder med tandfyllningar

Att göra fyllningar är den vanligaste metoden vid tandlagning när du behöver laga en tand och lagas oftast under samma besök som när hålet upptäcks.

Att laga tanden med hål så tidigt som möjligt minskar risken för att den skadas ännu mer, vilket annars gör behandlingen mer kostsam.

Är det ett väldigt litet hål är det inte alltid tvunget att behöva laga tanden direkt.

Borrning och fyllning av tänderna

När du behöver laga hål i tänderna med tandfyllning går processen ofta snabbt. Det ger en hållbar lagning som tillåter normal tuggning nästan omedelbart.

För att du inte ska ha ont erbjuder tandläkaren alltid bedövning om du vill. Tandläkaren borrar sedan i tanden för att få bort all karies och för att ta bort skadad vävnad samt gör rent tanden genom att ta bort smuts.

Därefter fyller tandläkaren hålet i tanden med det valda fyllningsmaterialet och fyllningen anpassas för att passa in i bettet så att du ska kunna bita ihop precis som vanligt.

Material som används

För att skapa hållbara och estetiskt tilltalande tandfyllningar använder tandläkare olika material som komposit och porslin. Andra material som kan användas är titan och guld, som är ett av de mest hållbara som finns.

Plastfyllningar som också kallas komposit används ofta i tanden för dess anpassningsbara egenskaper och naturliga utseende. Plast är vanligast idag och anpassas efter tandens färg för att ge ett naturligt resultat.

Äldre fyllningar i färg som inte matchar tänderna kan ersättas med nya i plast.

Materialvalet styrs av flera faktorer

Vilket material som du får bedöms av tandläkaren utifrån vilken tand som ska lagas, hålets storlek men också beroende av din ålder.

Givetvis kan du diskutera lämpligt material med din tandläkare eftersom valet också kommer att påverka kostnaden för tanden.

Din tandläkare kan gå igenom de olika materialen med dig och berätta för- och nackdelar för att hitta det som passar dig bäst och om det är något särskilt material du vill ha.

Så tar du hand om tanden efter tandlagningen

Efter att fyllningen är på plats i tanden och lagningen är klar kan bedövningen sitta i en stund till. Det kan kännas konstigt i munnen så länge bedövningen sitter i, speciellt om du försöker äta eller dricka.

Ibland kan man få ont när bedövningen lättar och då kan det i vissa fall behöva lindras med smärtstillande läkemedel.

Det är vanligt att patienter kan uppleva ilningar i tanden och tandvärk men det brukar avta. Om det håller i sig ska du söka vård. Kontakta din tandläkare för rådgivning om du känner dig osäker.

2. Laga en tand med tillfällig fyllning

En tillfällig fyllning, som också kallas provisorisk fyllning, kan användas som en temporär lösning och görs för att skydda tanden när du ska laga en tand.

Provisorisk fyllning som akut lösning

En sådan fyllning håller endast upp till några månader och används ofta för behandling som behöver en akut lösning. Det kan också fungera vid tandlagning som temporärt skydd under pågående tandvård, exempelvis i väntan på tillverkning av en krona eller för att du också måste göra annan behandling.

En provisorisk fyllning tar längre tid att stelna och är mindre hållbar än en permanent lagning. Därför är det bra att inte äta närmaste timmen efter behandling. Hållbarheten beror också på var i munnen den sitter.

3. Kronor – En långvarig lösning för allvarliga skador

Kronor som metod vid tandlagning görs när en tand har mer omfattande skador och en vanlig fyllning inte räcker. Det kan vara vid större kariesangrepp eller om tanden har skadats på andra sätt som exempelvis slag mot tanden.

Om tandläkare bedömer att tanden är så pass skadad att det inte är läge för att göra en fyllning sätts i stället en krona över tanden. Då slipas tanden först ner för att göra plats åt kronan.

Kronor finns i olika typer av material

En krona har hög hållbarhet och är oftast gjord av metall eller keramik. Keramiska kronor erbjuder en mer naturlig estetik för dina tänder, även om de är svårare att tillverka. Valet av material påverkar även kostnaden för en krona.

Tillfällig krona

Ibland får patienter en tillfällig krona medan den permanenta kronan skapas. När din slutliga krona senare är klar ersätts den tillfälliga kronan med den nya kronan.

Boka tid för tandlagning i Malmö

Behöver du boka en tid för att få en fyllning eller en krona? Genom att laga dina tänder hos tandläkaren i ett tidigt stadium vid karies eller om de har gått sönder kan du lättare bevara tandhälsan med låga kostnader.

Vid din undersökning får du ett kostnadsförslag på behandlingen. Vi kan hjälpa dig med både tandfyllningar, kronor och övrig tandvård.

Boka en tid till tandläkare för tandlagning hos oss på Tandvårdcentralen i Malmö redan idag! Våra kliniker ligger centralt och det är enkelt att hitta hit.

Vanliga frågor och svar

Hur länge håller en lagning av tand?

Hur länge en lagning kommer att hålla beror både på material och hur hårt du tuggar. Kompositfyllningar som är den vanligaste varianten brukar ofta kunna hålla bra i cirka 5-10 år.

De kan också hålla längre tid om du sköter dina tänder och munhygien bra. En krona brukar också hålla längre än en vanlig fyllning.

Kan en tandlagning lossna?

Ja, det kan hända att en fyllning från en tandlagning kan lossna. Det kan bero på olika orsaker, till exempel om du råkar bita i något hårt eller om tanden går sönder på annat sätt.

Kan man äta direkt efter lagning av tand?

Om du har fått en permanent fyllning ska det gå bra att tugga med tanden direkt efter din behandling. Är det en tillfällig lagning bör du vänta cirka en timme.

Hur mycket kostar det att laga en tand?

Vad det kommer att kosta att laga tanden beror på flera faktorer. Du får ett kostnadsförslag av din tandläkare utifrån hur omfattande skadan är och vilka material som ska användas. Behövs en krona i stället för en fyllning kostar behandlingen mer.

Du kan enkelt boka tid hos en av våra tandläkare för en undersökning och konsultation.

Vad händer om man inte lagar hål i tänderna?

Väljer du att vänta med att laga hål i dina tänder kan karies gå djupare ner i tanden ända ner till nerven. Då ökar risken för inflammationer och infektioner samtidigt som chansen minskar att kunna rädda tanden. I slutändan kan en rotfyllning behövas eller eventuellt att tanden måste dras ut.

Kan man ha ont i tanden efter tandlagning?

Ja, det kan kännas ömt, ila i tanden eller göra något ont när du tuggar. Detta försvinner vanligtvis inom några dagar.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar