VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Om du misstänker att du eventuellt har ett hål i tänderna ska du inte vänta med att laga dina tänder. Likaså om en lagning från tidigare har gått sönder i tanden. En tandfyllning kan hjälpa dig att återställa och bevara dina skadade tänder.

Vad är tandfyllning?

Tandfyllning används för att reparera en tand som drabbats av karies eller som har mindre skador. Det är den vanligaste formen av reparation vid tandskador.

Fyllningar går att göra med olika slags material beroende på behov. Du kommer att tillsammans med din tandläkare diskutera vilket material som passar dig bäst.

Reparerar den skadade delen av tanden

En tandfyllning är en effektiv metod för att behandla hål eller en liten skada på tanden. Det minskar risken för att hålet fördjupas, vilket annars kan leda till infektion i tandnerven.

När du upptäcker en skada i en del av tanden eller karies, är det därför viktigt att söka vård omedelbart för att undvika allvarligare komplikationer.

Om en tidigare lagning har gått sönder i en tand kan det också krävas en ny tandfyllning för att förhindra ytterligare skador och karies.

Tandfyllningen reparerar skadan genom att fylla hålet och återställa tandens funktion och form.

Krona som alternativ

Valet mellan tandfyllning och krona beror på skadans omfattning och tandens position.

Material till tandfyllningar

De vanligaste materialen som tandläkaren använder för tandfyllningar är komposit, rena glasjonomer och plastförstärkta glasjonomer. Valet av material för tanden beror på dina behov och tandläkarens rekommendationer.

  • Komposit – En fyllning som har naturlig tandfärg och är hållbar. Komposit lämpar sig väl för små lagningar i en tand.
  • Rena glasjonomer: – Dessa fyllningar innehåller fluor och används i förebyggande syfte, när det finns hög risk för hål i tänderna eller vid små reparationer.
  • Plastförstärkta glasjonomer – Den här varianten kombinerar komposit och glasjonomer vilket ger bättre hållfasthet samtidigt som det är förebyggande med fluor.

Amalgam används inte längre

Ett tandfyllningsmaterial som tidigare har använts är amalgam. Det är inget fyllningsmaterial som vi använder längre eftersom detta innehåller kvicksilver.

Om du har gamla fyllningar av amalgam kan vi ge ett kostnadsförslag om du skulle vilja byta ut dem mot modernare material.

Så går en behandling till med tandfyllning

  • Undersökning – Tandläkaren gör en noggrann undersökning och tar röntgenbilder för att bedöma skadans omfattning och välja lämplig behandlingsmetod.
  • Bedövning – Lokalbedövning används för att säkerställa en smärtfri och bekväm behandling.
  • Borttagning av skada – Den del som är skadad på tanden borras bort med en specialborr för att förbereda för fyllningen.
  • Fyllning – Tandläkaren fyller hålet eller den saknade delen med tandfyllningsmaterial, vanligtvis komposit, som matchar din naturliga tandfärg.
  • Form och polering – Fyllningen formas för att passa naturligt och poleras för att få en jämn yta.

Efter behandlingen kan du ofta äta som vanligt redan efter en timme eller när bedövningen har släppt.

Munhygien viktig för lång hållbarhet

För att bibehålla långvariga resultat med fyllning är god munhygien avgörande. Tandfyllningarna håller längre, samtidigt som du minimerar risken för nya kariesangrepp.

Det här kan du göra för en god munhygien:

  • Regelbunden tandborstning och användning av tandtråd för att förhindra karies men också tandköttssjukdomar.
  • Regelbundna tandläkarbesök för kontroll och tidig identifiering av eventuella problem.

Kostnad för tandfyllningar

Priset på en eller flera tandfyllningar varierar beroende på behandlingens omfattning och vilket material som används. Innan behandlingen påbörjas kommer din tandläkare att ge dig en kostnadsuppskattning, och du kan vara trygg med att inget påbörjas utan ditt medgivande.

Titta gärna i vår prislista med aktuella priser för olika tandfyllningar, så kan du få en viss uppskattning vad din behandling skulle kunna kosta.

Boka tid för att laga hål i tänderna i Malmö

På Tandvårdcentralen är våra tandläkare specialister på protetik och genomför årligen många framgångsrika tandfyllningar. Vi förstår också att tandvårdsrädsla är vanligt, och erbjuder därför extra tid och förberedelser vid behov för att göra ditt besök så bekvämt som möjligt.

Boka tid hos oss på våra kliniker i Malmö om du behöver laga hål i dina tänder med fyllningar.

Vanliga frågor och svar

När behöver man en tandfyllning?

Du kan behöva en tandfyllning om tanden har mindre skador, karies eller om en lagning gått sönder. Små hål i en tand behöver inte alltid lagas omedelbart, men ju längre du väntar, desto större blir risken för infektion och behovet av mer omfattande behandling.

Hur länge håller en fyllning i tanden?

Beroende på vilket material som har använts kan dessa hålla olika länge. Kompositfyllning som är det vanligaste kan hålla i cirka 5-10 år.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar