VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

På Tandvårdcentralen strävar vi efter att erbjuda skräddarsydda lösningar för att återställa varje leende till sin fulla prakt. För skadade tänder eller tandförlust kan behandling med stifttand eller tandimplantat ofta vara lösningen. De ger ett naturligt resultat och hjälper till att återställa ditt leende genom att ersätta med nya, konstgjorda och fina tänder.

Vi tror på att kombinera estetik och funktionalitet för att ge dig det bästa resultatet för ditt leende.

Vad är en stifttand och när används den?

En stifttand ersätter permanent en skadad tand. Det är ett möjligt alternativ när tandens rot är tillräckligt intakt och stabilt förankrad i käken. Är inte roten intakt kan i stället tandimplantat vara en lösning. Innan beslut om behandlingsmetod behöver en undersökning göras.

Stifttandens stift fästs i tandrötterna och sedan placeras en krona på stiftet. Kronan som skapas matchas till dina tänder för att det ska se ut som en naturlig tand. Kronan kan även senare bytas ut vid behov om du behöver en ny, utan att hela stiftet behöver tas bort.

Så går själva behandlingen till

En behandling med stifttand inleds med en grundlig undersökning av tandläkare och med nödvändiga röntgenbilder av berörda tänder och käkben.

Om tandläkaren anser att det är bästa alternativet för din tand, kommer skadad vävnad att avlägsnas och rotkanalen formas för att rymma stiftet. Därefter placeras stiftet noggrant i rotkanalen och cementeras fast för att sitta säkert på plats. Stiftet fungerar sedan som ett stöd och fäste för en krona.

Du får sedan en individuellt tillverkad krona som är anpassad både för stiftet och dina tänder i form och färg.

Kronan kan tillverkas av olika material. Vanligast är att tandläkaren använder en kombination av porslin och metall, alternativt helkeramiska material. Behandlingen avslutas med att kronan fästs på stiftet.

Alternativ för konstgjorda tänder som opereras in i käkbenet

Tandförlust, vare sig det beror på en olycka eller en kombination av dålig kost och bristande munhälsa, kräver noggrann övervägning av olika behandlingsalternativ för nya konstgjorda tänder.

Om du har förlorat någon tand går den oftast att ersätta med en konstgjord och det kan göra stor skillnad för ditt leende.

Två vanliga alternativ som erbjuds till patienter är stifttänder och tandimplantat som opereras in i käkbenet. Båda dessa behandlingar kommer att ge permanenta lösningar för tanden vid tandförlust, men de skiljer sig åt i sina tillvägagångssätt och resultat.

Skillnaden mellan stifttänder och implantat

Vilken behandling som passar dig beror mycket på hur omfattande skadorna är på tänderna eller om de fattas. En väsentlig skillnad är att en stifttand kräver en del av den naturliga tandens rot för att den ska kunna fästa och fortsätta sitta fast.

Tandimplantat involverar i stället en helt ny rot som måste opereras in i käkbenet. En central faktor som påverkar valet av behandling är styrkan i patientens käkben. Rökning, till exempel, kan leda till försvagat käkben och göra patienten mindre lämplig för implantat.

Vad gäller fördelarna med att välja stifttand framför tandimplantat för din tand, är att det bevarar den naturliga tandens rotstruktur samtidigt som det minskar behovet av att ta bort tanden. Detta främjar käkbenets hälsa.

Operationen är också mindre, vilket även innebär färre risker, kortare tid och lägre kostnad, samtidigt som läkningen kommer att gå snabbare.

Tandimplantat

Om tandroten är obefintlig eller för svårt skadad så att tanden måste extraheras, kan ett tandimplantat vara den bästa behandlingen för dina tänder.

Vid operation för tandimplantat behöver du en ny rot, det vill säga en skruv, inopererad i käkbenet och på skruven fästs en krona. Implantatet kräver därför en större operation än vid operationen för en stifttand.

Implantatet som används är en skruv av titan som fästs i käkbenet under operationen.

Att dra ut en tand är oftast bara ett alternativ när tandläkaren inte ser någon möjlighet att rädda tanden. Därför är det också en stor avgörande faktor när tandläkare gör sin bedömning för bästa behandlingen för dina tänder.

Andra lösningar

Det finns flera andra alternativ som ersätter skadade eller förlorade tänder om exempelvis käkbenet inte klarar ett implantat. Det kan till exempel vara kronor, tandbryggor och tandbroar, beroende på behov samt omfattning för en eller flera tänder.

Tandproteser

Vill du inte ha en fast lösning kan exempelvis en avtagbar protes som både kan ersätta enstaka tänder eller en hel käke, vara intressant.

Så tar du hand om dina stifttänder

För att stifttänderna ska hålla länge i flera år är det viktigt att ta hand om munnen med god munhygien. Regelbundna tandläkarbesök, daglig tandborstning av dina tänder och användning av tandtråd är viktiga rutiner. Runt stifttanden får man vara lite extra försiktig för att inte skada stift eller krona.

Grundregeln som ger dig en god start för en bra tandhälsa är att borsta tänderna två gånger om dagen med tandkräm som innehåller fluor samt att dagligen använda tandtråd.

Hållbarheten för en stifttand varierar utifrån flera faktorer, men med bra vård kan den hålla i många år. Materialvalet påverkar dessutom inte bara hållbarhet utan även funktion och estetik i munnen.

Pris för en eller flera tänder

Kostnaden för stifttand och implantat varierar beroende på behandlingens omfattning och materialval. En stor del av priset beror på hur många tänder som ska ersättas och vilka förbehandlingar du behöver.

Vad som mer kan påverka kostnaden är om hela eller delar av din behandling ingår i högkostnadsskyddet.

Innan behandlingen påbörjas får du ett kostnadsförslag på behandlingen. Vill du själv räkna på vad det skulle kunna kosta för en eller flera tänder finns vår aktuella prislista online.

Boka tid för behandling med stifttand i Malmö

Vill du återställa dina tänder och ditt leende med stifttänder eller implantat? Våra tandläkare på Tandvårdcentralen i Malmö har lång erfarenhet av att behandla med stifttand.

Hos oss får du alltid behandlingar av hög kvalitet. Vi använder endast de bästa materialen och de senaste teknikerna för att säkerställa att din stifttand inte bara ser fantastisk ut, utan också ska kunna hålla länge.

Boka tid hos oss redan idag för en konsultation och undersökning av en tandläkare när du behöver hjälp. Då går vi igenom dina individuella förutsättningar och utifrån din tandhälsa och dina tänder ser vi vilken behandling som passar dig bäst.

Våra erfarna tandläkare kan med sin expertis ta fram en lösning för de förlorade tänderna. Vi förstår värdet av ett hälsosamt och vackert leende och finns här för att hjälpa dig bevara det. För oss är det också viktigt att du som patient blir nöjd med resultatet.

Vanliga frågor och svar

När är en stifttand ett bra val?

Stifttänder är en bra lösning när omfattande karies, frakturer eller andra skador i vissa fall gör det utmanande att använda traditionell fyllning eller tandkrona. Om tandens kärnstruktur fortfarande är intakt kan en stifttand hjälpa till att bevara och stärka tanden. Annars kan också implantat vara ett alternativ.

När är implantat bättre än stifttand?

Om inte tanden kan räddas och det inte finns en tillräckligt stabil rotstruktur att fästa en stifttand i, är tandimplantat ofta en bättre lösning. Det går då att ersätta din tand med en konstgjord.

Vad finns det för alternativ till stifttand?

Det finns flera olika behandlingsmetoder för tänderna när de har blivit skadade eller fattas. Exempel är tandimplantat, avtagbara proteser, kronor och tandbryggor. Valet av behandling beror på flera faktorer som tandläkaren tar hänsyn till vid en undersökning.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar