VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Löper du eller ditt barn ökad risk för att drabbas av karies? Då kan fissurförsegling vara en lämplig behandling.

En av de största utmaningarna med de nykomna tänderna på barn är de djupa fissurer eller gropar där bakterier och matrester lätt samlas. Plastning, som också kallas fissurförsegling inom tandvård, är en beprövad metod för att effektivt förhindra karies genom att blockera dessa gropar.

Genom att täta de ojämna ytorna med plast skapas en barriär som hindrar bakterier från att tränga in och orsaka skador på tandens emalj. Här får du veta mer om hur det går till.

Enkel och smärtfri behandling

Plastning av permanenta tänder på barn och även vuxna är en enkel och smärtfri behandling som kan utföras av både tandläkare och tandhygienister samt tandsköterskor. En fissurförsegling går snabbt att utföra med rengöring, etsning av emaljen, försegling och härdning.

Det är en effektiv metod inom tandvård för att förebygga karies hos barn, och regelbunden uppföljning hos tandläkaren rekommenderas för att säkerställa långvarigt skydd.

Så går behandlingen till

När den grova tuggytan på en tand har brutit fram går behandlingen till så här med följande steg:

  • Rengöring – Tanden rengörs noggrant för att avlägsna eventuell plack och föroreningar.
  • Syraapplicering – En svag syra appliceras på tandens tuggyta för att underlätta för att plasten ska fästa lättare på tanden.
  • Spolning och torrläggning – Tanden spolas ren och torrläggs för att säkerställa optimala förhållanden för plastning.
  • Plastfyllning – Groparna på tanden fylls sedan med ett tunt lager plast. Med hjälp av en speciell lampa stelnar plasten och skapar en skyddande barriär. Resultatet ger en långvarig skyddseffekt, vilket försvårar för bakterier att få fäste på tanden.

Barn brukar uppleva plastningen som en smidig och snabb process. Många klarar ofta av att behandla flera tänder under samma besök, vilket gör det till en praktisk och tidsbesparande lösning för föräldrar.

Fissurförsegling av permanenta tänder

Fissurförsegling är en av de vanligaste behandlingarna inom tandvård för att förebygga karies. Det kan även användas i förebyggande syfte vid risk att drabbas för dental erosion.

Både barn och vuxna kan dra nytta av denna behandling för permanenta tänder. Det kan vara aktuellt till exempel om du har djupa fissurer i en tand, har initial karies eller är extra mottaglig för karies samt om du lider av tandvårdsrädsla.

Fissurförsegling används främst som en förebyggande behandling så att de permanenta tänderna inte behöver lagas.

Varför fissurförsegling är vanligt inom tandvård för barn

Barn och tonåringar är särskilt mottagliga för karies och andra tandproblem. Det innebär att man ofta behöver vara extra noga med att borsta tänderna morgon och kväll.

Fissurförsegling är samtidigt en idealisk och bra metod för att skydda deras nya tänder.

Denna behandling bör göras när tanden är ny. Hela tandens tuggyta ska då synas i munnen för att behandlingen ska bli lyckad. Ibland kan det ta lång tid innan hela tanden är helt framme eftersom den delvis kan vara dold av tandkött.

Barns tänder från 6 års ålder – En viktig fas

Vi människor får två uppsättningar tänder med primära (mjölktänder) och permanenta tänder.

När ditt barn når 6-års ålder kommer en viktig fas i tandutvecklingen för primära tänder. De första tänderna, mjölktänderna, börjar ge plats i munnen åt de 32 permanenta tänderna som ska hålla livet ut.

När dessa nya tänder bryter fram kommer de oftast med ojämna och gropiga tuggytor, vilket kräver särskild uppmärksamhet för att undvika karies.

Plastning av tänder hos barn

Plastning av tänder kan då vara en lösning för att säkerställa optimal munhygien hos barn i denna avgörande period. Det blir även lättare att hålla rent tänderna då de får en jämnare yta.

Det är lätt för föräldrar att missa de första nya tänderna, särskilt när det gäller de bakre sexårständerna. Tänder långt bak i munnen kan ibland vara svåra att upptäcka och nå på barn, vilket gör dem mer utsatta för karies.

Föräldrar bör vara extra uppmärksamma på barnets munhygien när nya tänder bryter fram. Detta är viktigt och kan vara avgörande för att förebygga karies samt säkerställa en stark grund för en frisk och bra tandhälsa hos barn.

Sexårstanden

Sexårstanden kallas den tanden som vid sex års ålder kommer fram som en ny första kindtand bakom den sista mjölktanden.

Speciellt sexårstanden brukar ofta ha mycket djupa fåror. Det är därför viktigt att ha börjat med fluortandkräm. Tandkräm med fluor bör användas redan när barnets första tänder kommer.

Behandling med fluor som alternativ

För dig som inte kan eller vill genomgå fissurförsegling finns alternativet med fluorbehandling. Detta hjälper till att skydda tandemaljen mot kariesangrepp.

Regelbundna tandläkarbesök och en välbalanserad munvårdsrutin med fluorprodukter är avgörande för att undvika karies.

Så skyddar du tänderna för att de ska hålla länge

I övrigt för att bibehålla en stark tandhälsa är det viktigt att bland annat borsta tänderna två gånger om dagen och inkludera tandkräm som innehåller fluor och tandtråd i din dagliga munvårdsrutin.

Tandtråden hjälper till att få bort matrester och plack mellan tänderna. Vid behov kan man också skölja munnen med fluor.

Att regelbundet gå på undersökning hos tandläkaren hjälper också till att upptäcka och behandla eventuella problem i ett tidigt skede, vilket säkerställer en långvarig munhälsa.

Tänderna behöver även vila mellan varje måltid. På så sätt kan saliven göra sitt arbete med att neutralisera syror som bildas i munnen. Undvik också dryck som innehåller socker mellan målen.

Fördelar med fissurförsegling

Det finns flera fördelar med att plasta in tänder med fissurförsegling. Här går vi igenom många av de anledningar till varför många väljer att göra denna behandling.

1. Förebygger karies

Eftersom fissurförsegling skapar en barriär på tändernas ytor får skadliga bakterier och plack svårare att orsaka karies.

2. Smärtfri procedur

Fissurförsegling är en snabb och smärtfri procedur som inte kräver bedövning.

3. Skyddar mot framtida skador

Genom att applicera fissurförsegling på tänder kan man förebygga skador och förhindra att små sprickor och hål utvecklas till större problem över tid.

4. Långvarigt skydd

En korrekt applicerad fissurförsegling kan erbjuda långvarigt skydd, vilket minskar behovet av komplexa och dyra tandbehandlingar senare i livet.

5. Kostnadseffektivt

Fissurförsegling är inte bara effektivt utan också kostnadseffektivt. Att investera i förebyggande åtgärder kan spara både tid och pengar på lång sikt genom att minska behovet av kostsamma tandreparationer och behandlingar.

Vad kostar behandlingen?

Hur många kronor behandlingen kostar beror på hur många tänder som ska plastas. 

I vår prislista för tandvård kan du se närmare på vad kostnaden är per tand för fissurförsegling.

Boka tid för fissurförsegling i Malmö

Hos Tandvårdcentralen i Malmö utför erfarna tandläkare fissurförseglingar regelbundet. Med specialiserad kunskap inom tandvård erbjuder vi effektiv och tillgänglig hjälp för hela familjen.

Förutom förebyggande tandvård kan vi även erbjuda mer omfattande behandlingar vid behov som skalfasader, kronor, implantat och mycket annat för att få vackrare tänder om du exempelvis har dental erosion.

Om du har några frågor om dina eller ditt barns tänder eller vill boka tid hos tandläkare för fissurförsegling är du varmt välkommen att kontakta oss. Våra experter finns tillgängliga för att ge råd och information om plastning av en tand eller flera tänder och andra aspekter av munvård.

Vi finns här för att säkerställa att ditt barn och du får den bästa tandvård och en stark grund för ett livslångt, friskt leende.

Kontakta oss genom att ringa eller boka tid online, enkelt och smidigt.

Vanliga frågor och svar

Vad är fissurförsegling?

Fissurförsegling används för att ge tänderna skydd med ett tunt lager plast. Det är en behandling där djupa och trånga fåror, även kallade fissurer, på tändernas tuggytor fylls med en speciell plast. Syftet är att skapa en barriär mot bakterier och plack, vilket i sin tur skyddar tänderna från kariesangrepp.

När behövs fissurförsegling?

Karies, ett av de vanligaste tandproblemen, kan effektivt förebyggas genom att täta de små fårorna på tändernas tuggytor med en särskild plast.

En fissurförsegling är särskilt nödvändig om tänderna har djupa fissurer och det finns en ökad benägenhet att utveckla karies. Både barn och vuxna kan ha behov av att göra en fissurförsegling.

Varför plastar man tänderna på barn?

För barn med hög risk att drabbas av hål i tänderna kan plastning, även kallat fissurförsegling, vara en effektiv och smidig lösning. Det innebär att tänderna skyddas med hjälp av ett tunt skikt av plast, vilket minskar behovet av lagningar av permanenta tänder.

Kan man få tillbaka emaljen?

Emalj som har slitits bort kommer inte tillbaka. Därför är det extra viktigt att vara rädd om emaljen och sköta dina tänder på bästa sätt. Om emaljen försvinner skyddas inte tandens inre lager vilket innebär att dina tänder kan drabbas av karies och andra tandsjukdomar mycket lättare.

Hur ser man frätskador på tänderna?

Frätskador kan visa sig som urgröpningar på tanden. Ytan kan också se matt ut.

Gör fissurförseglingar ont?

Fissurförseglingen är en enkel och smärtfri procedur. Den utförs till exempel av tandhygienist, tandsköterska eller tandläkare och tar endast några minuter att genomföra.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar