VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

CBCT Röntgen – Avancerad 3D-röntgen

Letar du efter en klinik för 3D röntgen CBCT Malmö? CBCT-teknik ger skarpa 3D-bilder med mindre strålning, vilket förbättrar tandläkarens diagnoser och behandlingsplanering. Följ med oss för att utforska hur CBCT fungerar, dess unika fördelar och vad du kan förvänta dig vid en undersökning.

Viktiga slutsatser

 • CBCT (cone beam computed tomography) är en avancerad 3D-röntgenteknik som ger detaljerade bilder med låg stråldos, vilket underlättar noggranna diagnoser och effektiv behandlingsplanering.
 • Tandvårdcentralen i Malmö använder CBCT-teknik för att erbjuda hög diagnostisk kvalitet och möjliggör specialiserade kirurgiska ingrepp med hjälp av toppmodern utrustning och expertis inom olika tandvårdsområden.
 • CBCT-röntgen ger betydande fördelar för patienter, inklusive minskade stråldoser jämfört med traditionella CT-scannrar, noggranna diagnoser, och en icke-invasiv, snabb och smärtfri undersökningsprocess

CBCT - Den mest avancerade tekniken för tandröntgen

CBCT, eller cone beam computed tomography, är en avancerad typ av 3D-röntgen som utvecklades under början av 1990-talet. Denna teknik är byggd på konventionell datortomografi men i ett konformat strålknippe som avbildar en hel volym istället för tunna snitt. Detta gör att den kan skapa högupplösta och detaljerade bilder, vilket bidrar till mer noggranna diagnoser. CBCT-tekniken har blivit ett viktigt verktyg inom tandvården, särskilt för implantatplanering, utvärdering av tänder som inte brutit fram, och komplexa tandborttagningar.

Men hur fungerar egentligen denna teknik? CBCT arbetar genom att rotera ett kon- eller pyramidformat strålfält runt patienten. Detta skapar digitala bilder i tre vinkelräta plan, vilket ger detaljerad information om ben, mjukvävnader, nerver och annan vävnad. CBCT-utrustningen kan anpassas genom att variera patientens position, avbildningsvolymens storlek och exponeringsparametrar, men kräver noggrann positionering för att inkludera det diagnostiskt intressanta området.

Men vad är fördelarna med CBCT jämfört med traditionell röntgenteknik? En av de största fördelarna är att CBCT använder betydligt mindre strålning än traditionella CT-scannrar. Detta innebär att patienten utsätts för en betydligt lägre stråldos, vilket är särskilt fördelaktigt för barn och ungdomar. Dessutom ger CBCT noggranna diagnoser och underlättar en effektiv behandlingsplanering, vilket även kan bidra till att minska komplikationer och öka framgångsraten för behandlingar.

+

Varför välja CBCT hos Tandvårdcentralen i Malmö

Tandvårdcentralen i Malmö är stolta över att kunna erbjuda CBCT-röntgen till våra patienter. Vår personal är både kunnig och har lång erfarenhet inom tandvård. Vi tror att kombinationen av vår expertis och de toppmoderna CBCT-apparater vi har investerat i ger oss möjlighet att erbjuda den bästa möjliga diagnostiska kvaliteten.

Utöver detta är vi också väl förberedda för att utföra specialiserade kirurgiska ingrepp som kräver avancerad bildteknik och expertis. Vi har specialister inom flera olika områden av tandvården, vilket innebär att vi kan erbjuda en bred palett av behandlingar för tänderna, allt från enkla fyllningar till avancerade implantatoperationer.

Vår önskan är att du som patient ska känna dig trygg och säker när du kommer till oss. Vi strävar alltid efter att ge våra patienter den bästa möjliga vården, och vi tror att vår CBCT-teknik är en viktig del av detta.

När behöver du en CBCT-röntgen?

CBCT-scannrar inom tandvården används för att utföra detaljerade 3D-undersökningar av huvudet och lemmarna, inklusive tänder, käkar och näsbiområden. Men när kan det vara nödvändigt med en CBCT-röntgen? Det finns flera situationer där en CBCT-undersökning kan vara nödvändig, inklusive planering av implantatplacering, förberedelser för tandextraktion, och planering för rotfyllningar.

CBCT-röntgen används även för att diagnostisera komplexa tandproblem såsom:

 • Bedömning av benstruktur
 • Tandorientering
 • Identifiering av tandköttsproblem
 • Diagnos av TMJ-störning

Så om du har ett komplicerat tandproblem eller behöver en mer komplex behandling, kan en CBCT-röntgen vara det som hjälper din tandläkare att hitta rätt lösning för dig.

+

Hur går en CBCT-undersökning till?

Om du aldrig har genomgått en CBCT-undersökning tidigare, kanske du undrar hur det går till. Här är några steg att följa inför en CBCT-skanning:

 1. Läs igenom patientanvisningarna noggrant.
 2. Ta bort metallföremål som kan störa bilden, som smycken eller glasögon.
 3. Informera tandläkaren om eventuell graviditet.

Under själva skanningen står eller sitter du stadigt. En scoutbild kan användas för korrekt positionering innan röntgenröret och detektorn roterar runt dig för att skapa bilderna.

Efter skanningen kan du direkt återgå till ditt normala liv utan behov av uppföljning, och en 3D-bild skapas inom några minuter för eventuell omedelbar granskning eller senare uppföljning. En CBCT-undersökning varar ofta mellan 15 till 30 minuter och är en smärtfri, snabb och icke-invasiv procedur, där användningen av kontrastmedel avgörs av läkaren i specifika fall.

Fördelar med CBCT-röntgen för patienterna

En av de största fördelarna med CBCT-röntgen är att det använder betydligt mindre strålning än traditionella CT-scannrar. Detta innebär att patienten utsätts för en betydligt lägre stråldos, vilket är särskilt fördelaktigt för barn och ungdomar.

Tack vare högkvalitativa bilder och avancerade bildbearbetningsfunktioner ger CBCT-tekniken följande fördelar:

 • Noggranna diagnoser
 • Effektiv behandlingsplanering
 • Minskade komplikationer
 • Ökad framgångsrat för behandlingar

Detta kan bidra till att minska komplikationer och öka framgångsraten för behandlingar.

Eftersom CBCT-röntgen innebär ett effektivt arbetsflöde och korrigering av patientrörelser under bildtagningen, kan patienter njuta av snabbare behandlingstider och en smidigare upplevelse utan behov av omtagning av bilder.

Med olika volymstorlekar och röntgenprogram möjliggör CBCT-röntgen skräddarsydda undersökningar som kan riktas specifikt till patientens individuella behov och undersökningsområdena.

Vanliga frågor om CBCT

Vi förstår att du kanske har några frågor eller farhågor kring CBCT-röntgen. Tandläkare och radiologer som använder CBCT-röntgen följer stränga regler och förordningar för att säkerställa minimal strålexponering för patienter. Implementeringen av låg stråldos CBCT-teknik innebär att flera undersökningar kan genomföras med samma stråldos som tidigare användes för en enda undersökning, vilket ökar säkerheten för patienter.

Alla bilder tagna via CBCT granskas av en specialist i radiologi som även skriver ett utlåtande. Radiologen, som är en specialist på röntgenbilder, granskar bilderna och ger ett utlåtande som sedan förmedlas till patienten av den läkare som beställde undersökningen.

Resultatet av undersökningen granskas av en radiolog, och resultatet kommuniceras till den remitterande läkaren för vidare diskussion med patienten.

Sammanfattning

CBCT-röntgen, eller cone beam computed tomography, är en revolutionerande teknik som har förändrat sättet vi diagnostiserar och behandlar olika tandproblem. Med CBCT kan vi skapa detaljerade 3D-bilder som ger oss en tydligare bild av vad som pågår i din mun.

Tack vare CBCT-tekniken kan vi erbjuda dig den bästa möjliga tandvården. Vi kan ställa noggranna diagnoser, planera effektiva behandlingar och utföra komplexa kirurgiska ingrepp med större precision än någonsin tidigare.

Vanliga frågor och svar

Vad står CBCT för?

CBCT står för Cone Beam Computed Tomography och används inom dental diagnostik på grund av dess förmåga att bidra med mer information än konventionell röntgen, trots nackdelen med högre strålningsdoser.

Hur tar man röntgenbilder på tänderna?

För att ta röntgenbilder på tänderna placeras en sensor i munnen, sedan riktar tandläkaren röntgenkameran mot området som ska undersökas. Sedan lämnar tandläkaren rummet för att ta bilderna, vilket vanligtvis tar bara några minuter.

Vad är 3D röntgen?

3D-röntgen, eller cone beam computer tomography (CBCT), är en avancerad form av röntgenteknik som tar 3-dimensionella röntgenbilder av käkarna. Detta gör det möjligt att ställa noggrannare diagnoser och planera kirurgiska ingrepp mer effektivt.

När tar man CBCT?

CBCT används vanligtvis för att planera behandling för ortodontiska problem, kirurgisk planering för drabbade tänder, diagnos av temporomandibulär ledsjukdom och exakt placering av tandimplantat. Det är ett användbart verktyg för att kartlägga och behandla olika typer av tandproblem.

Vad kostar en CBCT?

Priset för en CBCT kan variera beroende på kliniken och platsen där den utförs. Det är bäst att kontakta en specifik klinik för prisinformation.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar