Allmän tandvård

Vi vet att det nästan är ingen som gillar att gå till tandläkaren. Till och med för de som inte har tandvårdsrädsla är ett tandläkarbesök oftast ett nödvändigt ont som helt enkelt bara måste göras. Som att betala räkningarna eller handla. Men tänk om ett besök hos tandläkaren skulle vara som att komma hem till mormor? Det känns trevligt, tryggt och du blir bemött med kärlek.

Vi kanske inte kan mäta oss med mormor — men på Tandvårdcentralen vill vi åtminstone bidra till att ge tandvården ett bättre rykte.

Allmän tandvård är alla undersökningar och behandlingar som är vanligt förekommande och relativt okomplicerade. Det kan handla om till exempel förebyggande vård, rotbehandlingar, lagningar eller tanduttagningar.

På Tandvårdcentralen tar vi hand om dina tänder och din tandhälsa genom regelbundna och noggranna kontroller. På ett besök hos oss kontrollerar och åtgärdar vi eventuella kariesangrepp, tandsten, lagar hål eller liknande. Den här typen av förebyggande tandvård bidrar till bättre munhälsa eftersom eventuella problem kan åtgärdas i ett tidigt stadie. Att gå till tandläkaren regelbundet blir med andra ord både enklare och billigare i längden!

Tandvårcentralen — genuin allmäntandvård sedan 2006

Tandvårdcentralen är tandvårdskliniken där ansvar, kvalitet och empati genomsyrar allt vi gör. Kliniken slog upp portarna i Malmö 2006 och under de senaste 16 åren har vi arbetat med högsta fokus på kvalitativ tandvård. Vi har en genuin empati för våra patienter vilket har lett till att kliniken har en unik familjär anda som bara kan upplevas på plats.

Vi erbjuder modern tandvård byggd på gedigen kunskap, erfarenhet och forskning — till rimliga priser. Vi strävar konstant efter att leverera den bästa servicen och en högre kvalitet på våra behandlingar. Vår vision är att alla ska få möjligheten att ha ett vackert leende. 

Vad gör jag om jag inte har råd att gå till tandläkaren? 

Vi anser att alla ska ha råd rätt till tandvård  — oavsett inkomst. Men vi vet också att det inte alltid är helt lätt att veta vilka möjligheter till betalning eller bidrag för tandvård som finns tillgängliga. Här är några exempel på hur du kan lösa ekonomin för din tandvård:

  • Räntefri avbetalning. Hos oss kan du betala 100 % räntefritt med Payzmart (upp till sex månader) alternativt via MyMoney (upp till 24 månader). Allt görs med Bank-ID och tar max 1 minut så länge din kredit som patient blir godkänd.
  • Högkostnadsskydd. Högkostnadsskyddet innebär att du som patient bara behöver betala en del av kostnaden själv vid större behandlingar. Försäkringskassan betalar ersättning för resten av kostnaderna direkt till din tandläkare.
  • Statligt tandvårdsstöd. Från och med året du fyller 24 år har du rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag (ATB). Bidraget betalas ut den 1 juli varje år och kan användas hos din tandläkare eller tandhygienist.
  • Försörjningsstöd från socialtjänsten. I vissa fall kan du även vända dig till socialtjänsten i din kommun och få ett ekonomiskt bistånd för din tandvård. Den enklaste lösningen är att du skriver på en fullmakt som begär att socialtjänsten betalar det ekonomiska biståndet för dina tandvårdskostnader direkt till din tandläkare. Utan fullmakten behöver du betala kostnaderna själv och därefter lämna kvittot till din handläggare för att få tillbaka dina pengar.

Kontakta oss gärna på mail eller telefon så kan vi tillsammans lägga upp en betalningsplan för din tandvård.

Vad händer om jag inte går till tandläkaren?

Regelbundna besök hos tandläkaren är väldigt viktiga för din mun- och tandhälsa. Går du till tandläkaren regelbundet så betyder det i praktiken att vi kan hitta potentiella problem och lösa dem innan det gått för långt, som till exempel hål eller tandköttsinflammation som på sikt kan leda till tandlossning. Dessutom blir det billigare att gå till tandläkaren oftare eftersom du minskar risken för att behöva betala för kostsamma och komplicerade behandlingar.

Skjut inte på problemet tills det inte går längre — tänk förebyggande och boka ett besök hos tandläkaren idag! Kontakta oss gärna för att få råd, boka tid eller lägga upp en plan för din tandvård tillsammans med vår kunniga och erfarna personal.

Hur mycket är det statliga tandvårdsstödet?

Fram till året du fyller 24 år är all tandvård gratis. Därefter har du rätt till ett statligt tandvårdsstöd som är till för att hjälpa dig undvika höga kostnader inom tandvården. Det statliga tandvårdsstödet består framför allt av ett allmänt tandvårdsbidrag som kan användas till olika typer av undersökningar och förebyggande behandlingar. Storleken på beloppet varierar beroende på din ålder:

  • 24 till 29 år: 600 kr/år
  • 30 till 64 år: 300 kr/år
  • 65 år eller äldre: 600 kr/år

Bidraget betalas ut den 1 juli varje år och kan användas hos din tandläkare.

Vad är Tandvårdsstödsintyg?

Alla som bor på ett äldreboende och personer som har ett omfattande behov av vård och omsorg som gör det svårt att gå till tandläkaren har rätt till att få ett intyg om nödvändig tandvård. Intyget går att ansöka om hos kommunen, men även direkt hos den regionala Tandvårdsenheten.

Den som har detta intyg får en typ av bidrag för sin tandvård och behöver bara betala den avgift som gäller för vanlig öppen hälso- och sjukvård (självklart täcks även dessa avgifter av högkostnadsskyddet!). Alla kostnader utöver de nödvändiga tandvårdsavgifterna ges som bidrag till en patient med tandvårdsstödsintyg.

Har du några frågor kring tandvårdsstödsintyget? Varmt välkommen att höra av dig till oss på Tandvårdcentralen!

Hur mycket kostar en undersökning hos tandläkaren?

På Tandvårdcentralen kompromissar vi aldrig med kvalitén — samtidigt som vi anser att alla förtjänar bra tänder. Det är vad vi tänker på när vi sätter våra priser, och vårt mål är att alltid ge dig den bästa tandvården för pengarna med hög kvalitet på såväl behandlingar som bemötande. Vi är alltid transparenta med våra prissättningar samtidigt som vi vill hjälpa dig hitta en ekonomisk lösning som passar just dig. Hos oss kan du till exempel delbetala din behandling helt räntefritt.

Självklart är vi även anslutna till Försäkringskassan så att du kan använda dig av högkostnadsskyddet samt det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) — precis på samma sätt som hos andra tandläkare!

Tänk på att akut tandvård och stora ingrepp kan bli väldigt kostsamma. Det är med andra ord oftast mycket billigare att gå till tandläkaren med jämna mellanrum än när det gått så långt att det är kris.