VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Att dra ut en tand eller flera tänder hos tandläkaren kan vara nödvändigt vid obehandlad karies som du har haft en längre tid eller vid tandlossning.

Även en infekterad visdomstand kan behövas tas bort. Visdomstanden kan också ta för mycket plats för övriga tänder i käken, varför det kan vara aktuellt att behöva dra ut den i stället.

Om du har problem med dina tänder och du behöver dra ut en tand är du varmt välkommen att boka in en tid hos oss till tandläkare på Tandvårdcentralen i Malmö.

Tandutdragning i kort översikt

  • Du kan behöva dra ut en tand som är i så dåligt skick att tanden inte går att rädda med lagning.
  • Tandutdragningen görs under lokalbedövning för att det inte ska göra ont att dra ut tanden.
  • Innan din tand ska dras ut planerar du och din tandläkare tillsammans för vad som ska göras sedan, i området där tanden suttit. Det kan till exempel handla om att sätta in ett tandimplantat.

Varför du kan behöva dra ut en tand

Att dra ut en tand eller flera tänder är ibland nödvändigt för att främja god hälsa i munnen. Tandläkare överväger alltid alternativ för att rädda tanden i första hand, men ibland är utdragning den enda lösningen. Orsaker kan bland annat vara:

  • Långtgående infektioner – Exempelvis tandinfektioner som inte svarar på behandling.
  • Tandlossning – En allvarlig situation där tandens fäste i käkbenet försvagas.
  • Sprucken tand eller rot – Om en tand är sprucken, speciellt om det är ända ner till roten är det svårt att kunna rädda tanden med en lagning.
  • Obehandlad karies – Mer omfattande kariesangrepp som tandläkaren gör en bedömning om att det går att behandla med lagning. Om tanden har många hål är det ibland ett bättre alternativ med en tandutdragning.
  • Visdomstand – Komplikationer eller smärta från en visdomstand kan innebära att du behöver dra ut en tand.
  • Tandreglering – När du ska ha tandställning kan du innan tandreglering behöva ta bort en eller flera tänder.
  • Tänder som sitter tätt – Du kan också behöva ta bort friska tänder för att kunna ge andra tänder bättre plats.

Så går en tandutdragning till

När du ska dra ut en tand görs först en undersökning av hela tanden inklusive roten eller rötterna om det är flera. Efter nödvändiga röntgenbilder gör tandläkaren en bedömning av tandens tillstånd.

Inför en tandutdragning är det normalt att känna sig lite nervös och orolig. Oavsett om du ska dra ut en tand eller flera tänder, bedövas området runt tanden eller tänderna.

Tandutdragning gör inte ont, men eftersom tandläkaren kan behöva ta i kan du känna att någonting händer i området. En del kan känna ett visst obehag av detta.

Ett verktyg som kallas elevatorium används för att lossa tanden genom att vicka på den. Sedan dras tanden ut med hjälp av en tandtång. Själva processen brukar vanligtvis gå mycket snabbt. Mer komplexa fall vid tandutdragning kan kräva kirurgiska ingrepp.

Ibland behöver såret sys ihop men oftast räcker det med att du får en kompress att bita i för att stilla blödningen.

Att dra ut en visdomstand

När du ska dra ut en visdomstand kan detta ingrepp vara lite mer komplicerat än en vanlig tandutdragning.

Tandläkaren undersöker och röntgar för att se om det är möjligt att genomföra en enkel tandutdragning eller inte. Det kan behövas en mer komplicerad utdragning för en visdomstand beroende på hur tanden sitter, och det är då rötterna som ofta kan försvåra det. I vissa fall kan det krävas en operation för att ta bort en visdomstand.

Eftervård och läkning när du har dragit ut en tand

Genom att följa tandläkarens råd och vara uppmärksam på eventuella komplikationer efter att du har dragit ut en tand, kan läkningsprocessen bli smidig och problemfri. Det behövs oftast inga kontroller efteråt men du bör kontakta din tandläkare om du får besvär.

Efter utdragningen är bra munhygien avgörande med att hålla rent i hela munnen. Blödning, svullnad och smärta i munnen är normalt de första dagarna. Tandläkaren ger dig både råd för din munhygien och eventuell smärtlindring vid behov.

I vissa fall kan käkbenet synas i hålrummet eller vita tandfragment sitta kvar där tanden suttit. Detta läker eller försvinner ofta av sig själv och behöver inte tas bort. Så länge det inte gör ont behöver inget göras.

Här går vi igenom några goda råd som kan vara bra att tänka på för att läkningen efter en tandutdragning ska gå bra.

Att äta och dricka

För att såret ska läka som det ska bör du undvika att äta, dricka och skölja munnen minst två timmar efter att du har dragit ut en tand. Då minskar du också risken för att råka bita dig i kinden när du ska äta innan bedövningen har släppt.

För att inte såret ska irriteras är det bra att under det första dygnet äta flytande eller halvfast föda. Du bör också undvika att äta stark mat och dricka sura drycker.

Borsta tänderna

Det går bra att borsta tänderna som vanligt, två gånger om dagen. Men det är viktigt att undvika såret de första dagarna och det behandlade området.

Efter några dygn bör du borsta tänderna även i området där tanden suttit för att minska bakteriebeläggning. Du kan då borsta försiktigt med mjuk tandborste men du bör fortfarande undvika själva såret. Efter ungefär två veckor kan du börja rengöra och borsta som vanligt igen.

Rökning och snusning

Det första dygnet bör du också undvika att snusa och röka. Helst bör du vänta minst 72 timmar och ju längre du väntar desto bättre är det för läkningen. Rökning kan bromsa själva läkningsprocessen där tanden suttit.

Blödningar

Första dygnet efter att du dragit ut en tand är det vanligt att såret blöder. Vid behov kan en kompress formad som en rulle tryckas mot såret i minst 30 minuter innan du gör en kontroll på om blödningen upphört. Upprepa några gånger och kontakta tandläkare om inte blödningen upphör.

De första timmarna efter ingreppet är det bra att ta det lugnt. Undvik fysisk aktivitet det första dygnet och gärna under några dagar för att minska risken för att såret börjar blöda.

I vissa fall kan såret behöva sys med tråd. En del trådar försvinner av sig själva efter ett par dagar upp till cirka två veckor medan andra behöver tas bort efter cirka 7-10 dagar vid ett återbesök hos tandläkare.

Smärta och feber efter bedövningen släppt

Gör det ont i området där tanden suttit när bedövningen släppt kan smärtlindrande läkemedel användas vid behov. Vissa tandutdragningar kan vara mer komplicerade än andra. Det kan därför för en del göra mer ont efter ingreppet.

Det kan även vara svårt att gapa och tugga samt att det kan göra ont efter att du dragit ut en tand, vilket är helt normalt. Du kan också få blåmärken som går bort efter någon vecka.

Om du får feber, om det fortsätter att göra ont och inte blir bättre eller inte går över på ett par dagar, kontaktar du din tandläkare.

Eventuella komplikationer efter en tandutdragning

Vid en tandutdragning brukar både själva ingreppet och återhämtningen oftast gå smidigt. Komplikationer är sällsynta, men kan ibland uppstå.

Ibland kan man uppleva vissa besvär efter tandutdragning. Dessa brukar vanligtvis vara milda men kan i vissa fall bli allvarligare. Exempel på komplikationer som kommer efter att du dragit ut en tand och som kan vara bra att känna till är:

  • Lösa tänder – Omkringliggande tänder kan i vissa fall kännas lösa temporärt, men detta brukar vanligtvis återgå. Det kan vara bra att undvika att tugga med just dessa tänderna den första tiden.
  • Svullnad – Svullnad är vanligt i munnen men också i delar av ansiktet efter ingreppet när du dragit ut en tand. Det brukar gå ner efter två till tre dagar. Svullnad i svalget bör alltid omedelbart kollas upp. Kontakta vården direkt vid svullnad i svalg eller vid svårigheter att andas.
  • Blödning – Det är normalt att det blöder efteråt det första dygnet. Det är individuellt hur mycket man blöder, men om det fortsätter överdrivet mycket, bör tandläkare kontaktas.
  • Illaluktande odör – Ett vanligt fenomen under läkningsprocessen efter man drar ut en tand är att det kan lukta lite illa från såret men detta försvinner med tiden.
  • Smärta efter bedövning – En smärta kan uppstå när bedövningen släpper efter en tandutdragning. Följ då tandläkarens råd för lindring.
  • Alveolit – Det här är en ovanlig och smärtsam inflammation som kan uppstå efter att du har dragit ut en tand, särskilt efter komplexa utdragningar. Misstänker du alveolit ska du omgående kontakta tandläkare.

Läkningstid efter ingreppet

Att dra ut en tand kan ge eventuell svullnad och ömhet i området där tanden suttit, vilket är helt normalt. Svullnad och smärta avtar sakta och försvinner oftast efter lite mer än en vecka.

Själva hålrummet där du dragit ut en tand kan läka precis på ytan efter cirka två veckor. Tandköttet kommer att växa sakta över hålet och det kan ta tid innan detta är klart. För att läka helt och hållet kan det ta längre tid än några veckor, i vissa fall flera månader.

Läkningstiden är mycket individuell och beror också på hur omfattande ingreppet har varit.

Kontakta din tandläkare vid större komplikationer

Om du skulle få kraftiga blödningar som inte går att stillas med tryckförband är det viktigt att kontakta din tandläkare. Likaså om du har en stor svullnad som inte avtar eller om feber och/eller smärta tilltar alternativt inte ger med sig efter några dagar.

Vad ska du ha i stället där du dragit ut en tand?

När du har dragit ut en tand lämnas ett tomt utrymme i området där tanden suttit. Beroende på anledning till varför tanden skulle dras bort och dina individuella förutsättningar kan nästa steg skilja sig åt markant.

  • Om tanden skulle lämna plats för en ny tand görs ingenting mer förutom att kontrollera att den nya tanden kommer upp som den ska.
  • Är det en visdomstand som dragits ut görs heller ingenting mer än att vid behov kontrollera att allt läker som det ska.
  • Har det i stället varit för trångt i tandraden kan du eventuellt behöva tandreglering så småningom om inte tänderna själva automatiskt flyttar sig till rätt position.
  • I andra fall kan den gamla tanden ersättas med en stifttand, ett tandimplantat, tandbrygga eller en protes. Vilket alternativ som är bra för dig beror på flera faktorer som din tandläkare tar hänsyn till.

Innan din tandutdragning kommer din tandläkare att diskutera med dig om vad som kan behöva göras med det tomma utrymmet som bildas i munnen.

Boka tid för tandutdragning i Malmö

Att dra ut en tand kan vara nödvändigt om du har besvär med dina tänder och en av dina tänder inte går att rädda. Det kan vara att det finns många hål, att tanden är sprucken eller att det finns en svår tandköttsinflammation.

Om du har problem med en visdomstand, har en tandinfektion eller misstänker att du har hål i tanden är det bättre att ta hand om detta så snart som möjligt.

Boka tid till tandläkare för tandutdragning eller undersökning hos oss på Tandvårdcentralen i Malmö. Du kan också kontakta oss om du har några frågor eller vill veta mer om att dra ut en tand eller kring övrig tandvård.

Vanliga frågor och svar

När måste en tand dras ut?

En tand behöver dras ut om den är mycket skadad och inte går att rädda. Det kan till exempel vara många hål, att tanden är sprucken, bruten eller skadad på andra sätt.

Gör det mycket ont att dra ut tänder?

Tandutdragning låter skrämmande, men med lokalbedövning och rätt teknik ska det inte göra ont att dra ut tanden. Om det gör ont ändå kan mer bedövning behövas. Smärta efteråt kan variera de första dagarna, men tandläkaren ger instruktioner för att hantera eventuellt obehag.

Vad kostar det att dra ut en tand?

Kostnaden för att dra ut en tand kan variera beroende på behandlingens omfattning och vilken tand det är som du ska ta bort. Den förlorade tanden ska också eventuellt ersättas med exempelvis tandimplantat eller någon annan lösning.

Du kommer att få ett kostnadsförslag av din tandläkare som ger förslag på den bästa behandlingen för dig när du ska dra ut en tand.

Hur lång tid tar det att läka efter utdragen tand?

Smärta och ömhet brukar gå över efter 3-4 dagar och ytan på håligheten läker efter cirka två veckor. Det kan dock ta längre tid innan det är läkt helt och hållet.

Vad ska man tänka på när man dragit ut en tand?

Det kan vara bra att hålla sig till flytande eller halvfast föda det första dygnet så att såret inte irriteras. Undvik också helt mat, dricka och att skölja munnen i minst två timmar efter att du dragit ut en tand.

Hur lång tid tar det att dra ut en tand?

Om det inte är en tand med komplicerade rötter så går det snabbt att dra ut en tand. Det tar ofta bara några minuter. Är det i stället mer krävande tandutdragning kan det behövas lite längre tid och ibland kan kirurgi behöva användas.

Hur många tänder kan dras ut på en gång?

Det går bra att dra ut flera tänder under samma behandling. Om det är många tänder som ska dras ut under ingreppet görs detta vanligtvis med nedsövning.

Hur håller jag rent i munnen efter tandutdragning?

När du drar ut en tand är det viktigt att hålla rent i munnen efteråt för att undvika infektioner. Borsta tänderna två gånger varje dag, men i början ska du undvika området där tanden suttit i munnen.

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar