VI ERBJUDER AKUTTIDER INOM 24H

Om du har skadade eller förlorade tänder så kan du få dem ersatta med hjälp av tandkronor eller tandbryggor. Kronor och bryggor låter kanske inte som något som har med tandvård att göra, men faktum är att det handlar om smidiga, prisvärda och hållbara lösningar för dig som vill ersätta dina tänder.

Priset på en tandkrona eller tandbro varierar beroende bl.a. på dina behov och hur omfattande och komplex behandlingen blir. Kom ihåg att kolla upp dina möjligheter till tandvårdsstöd från Försäkringskassan om du har tänder som behöver ersättas. Om du är intresserad av en behandling med tandkrona eller tandbro så rekommenderar vi att du först bokar en tid för undersökning hos oss. Våra duktiga och engagerade tandläkare går igenom dina förutsättningar för behandling med tandkrona eller tandbro.

Vad är en tandkrona?

En tandkrona är en av de vanligaste medicinska behandlingarna inom tandvård och fungerar som en konstgjord ersättning av din skadade tand. Tandkronan, som oftast är gjord av keramik, täcker en del av den existerande tanden och fästs av tandläkaren som en “hjälm” på denna.

En behandling med tandkrona kan vara aktuell om du har en enskild tand som försvagats pga exempelvis kariesangrepp, rotbehandling eller när en bit av tanden brutits av. En tandkrona är bekväm och ser naturlig ut — och just därför är den också en hållbar och långsiktig lösning för dig med en skadad tand. På Tandvårdcentralen använder vi oss bara av de bästa materialen för alla våra tandkronor.

Vad är en tandbro eller brygga?

Till skillnad från en tandkrona som ersätter delar av en enskild tand så används en tandbrygga, eller tandbro, om flera tänder i rad har skadats och skapat en “lucka” i munnen. Det kan t.ex. vara aktuellt med en brygga för framtänderna. Vid en behandling fylls luckan med kronor uppsatta på en bro. Denna fästs i sin tur på angränsande, äkta tänder som är friska och i bra skick. En tandbrygga är oftast gjord av keramik eller en kombination av keramik och metall. Det är en stadig och hållbar konstruktion som återställer bettfunktionen, gör det lättare att prata och som pricken över i:et får du ett naturligt och fint leende!

Om du har flera tänder på rad som är skadade och det hindrar dig i vardagen så kan en tandbrygga vara det du behöver. På Tandvårdcentralen gör våra tandläkare en bedömning och tillsammans kommer ni fram till om en tandbrygga är den bästa lösningen för just dig.

Är du osäker på om du kommer att ha råd med en tandbrygga? Självklar är vi anslutna till Försäkringskassan så att du kan använda dig av högkostnadsskyddet samt det allmänna tandvårdsbidraget (ATB) för din behandling med tandbrygga eller tandkrona. Kontakta oss för att få mer råd kring din behandling och dina möjligheter till finansiering!

Hur sköter jag min tandbrygga?

När du fått din tandbrygga så betyder det inte att den inte behöver ordentlig skötsel bara för att den “inte är äkta.” Tvärtom, när du har en tandbrygga så är det viktigt att du är extra noggrann med rengöringen i din mun. Gör du inte det så är risken stor att du får t.ex. hål eller tandlossning, precis som om det hade handlat om dina egna tänder. Och eftersom en brygga kan skapa ytor i munnen som blir svårare att rengöra efter din behandling så är din egen tandhygien på hemmaplan oerhört viktig. Så här tar du hand om din nya tandbrygga på bästa sätt:

  • Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och mjuk tandborste
  • Använd fluorskölj
  • Om tandläkaren bedömer att det behövs — använd mellanrumsborstar och tandtråd
  • Besök din tandläkare regelbundet

På Tandvårdcentralen ser våra kunniga och passionerade tandläkare till att du får en tandbrygga som känns bekväm, ser naturlig ut i din mun och håller länge. Du får komma på regelbundna återbesök hos oss där vi kontrollerar din tandbrygga samt ger dig råd om hur du sköter din munhygien hemma på bästa sätt. Boka en tid hos oss idag för att prata tandbryggor!

Tandvårdcentralen Möllan

4.9/5.0

Tandvårdcentralen Pildamm

4.9/5.0

Senaste artiklar