Akuttandvård

Akut tandvård i Malmö

Det går inte alltid att planera varje behandling. Det kan hända att du plötsligt får tandbesvär eller att en olycka sker — och i ett sådant läge är det väldigt viktigt att du får hjälp snabbt. Några av de besvär som kan uppstå som kräver akut tandvård är:

 • Tandvärk
 • Tänder som skadats i en olycka
 • Lossnade fyllningar
 • Visdomstand som ger svåra besvär

På Tandvårdcentralen erbjuder vi mycket mer än bara akuttandvård, men det är kanske en av de sakerna som gör oss till de bästa inom tandvårdsbranschen. För dig som är i behov av tandvård akut kan vi erbjuda hjälp snabbt och smidigt. Med många års kunskap och erfarenhet av akut tandvård kan vi ta tag i problemet och lösa det snabbt och effektivt.

Har du fått plötslig smärta, obehag eller en skada i din mun? Då är det viktigt att du söker hjälp direkt för att minska risken att problemen förvärras. Ring oss på vårt akutnummer 040-30 00 53 så hjälper vi dig så fort vi kan.

Hur mycket kostar akut tandvård i Malmö?  

Om olyckan är framme och du är i behov av en tandläkare akut så täcks kostnaderna ofta av ditt försäkringsbolag. Vi vet att det här med försäkringar kan kännas komplicerat och otydligt ibland, tveka därför inte att kontakta oss så hjälper vår personal dig att navigera genom processen och vilka blanketter som behöver fyllas i. 

Vår prislista för akut tandvård:

 • Akut eller kompletterande undersökning, utredning av enstaka tand eller enstaka problem — 495 kr
 • Omfattande akut eller kompletterande undersökning — 1275 kr

Kom också ihåg att det finns en stor chans att dina tandvårdskostnader även täcks av det statliga tandvårdsstödet från Försäkringskassan. I det statliga tandvårdsstödet ingår:

 • Högkostnadsskydd. Du som patient bara behöver betala en del av kostnaden själv vid större behandlingar. Resten av kostnaderna betalar Försäkringskassan direkt till din tandläkare. Du behöver inte själv ansöka om ersättning hos Försäkringskassan, utan din tandläkare drar av din kostnad sen när det är dags att betala. 
 • Allmänt tandvårdsbidrag (ATB). Från och med året du fyller 24 år har du rätt till ett allmänt tandvårdsbidrag som betalas ut den 1 juli varje år och kan användas hos din tandläkare eller tandhygienist.
 • Särskilt tandvårdsbidrag. För dig som har en viss sjukdom eller funktionsnedsättning som innebär en ökad risk för försämrad tandhälsa.

Vad ingår i tandvårdsförsäkringen?

I Sverige har vi otroligt bra tandvård jämfört med många andra länder i världen. Till exempel får du gratis tandvård fram till och med året du fyller 23. Men från och med året du fyller 24 år är det viktigt att veta hur du skyddar dig från höga eller oväntade kostnader inom tandvården. För dig som väljer att komma till Tandvårdcentralen för dina tandläkarbesök finns det två möjligheter:

 • Det statliga tandvårdsstödet
 • Privat tandvårdsförsäkring

Statligt tandvårdsstöd

Det statliga tandvårdsstödet kommer från Försäkringskassan och består framför allt av ett allmänt tandvårdsbidrag som kan användas till till exempel undersökningar och förebyggande behandlingar. Storleken på beloppet varierar beroende på din ålder:

 • 24 till 29 år: 600 kr/år
 • 30 till 64 år: 300 kr/år
 • 65 år eller äldre: 600 kr/år

Bidraget betalas ut den 1 juli varje år och kan användas hos din tandläkare.

Inom det statliga tandvårdsstödet ingår dessutom högkostnadsskyddet som innebär att du som patient bara behöver betala en viss del av kostnaden själv vid större behandlingar — förutsatt att du är minst 24 år gammal och försäkrad i Sverige. Skyddet gäller för de flesta behandlingar men inte för till exempel estetisk tandvård. Du behöver inte ansöka om ersättningen själv, utan din tandläkare drar av den när du ska betala. Prata gärna med oss om du känner dig osäker på dina rättigheter vad gäller högkostnadsskyddet! 

Privat tandvårdsförsäkring

I Sverige finns det ett antal försäkringsbolag som erbjuder olika typer av privata tandvårdsförsäkringar. Med en privat tandvårdsförsäkring kan du känna dig ekonomiskt trygg om något skulle hända dina tänder. För att ta reda på vad som ingår i försäkringen och vilken ersättning du kan få är det bäst att du kontaktar ditt försäkringsbolag direkt.

Är privat tandvård dyrare än Folktandvården?

Inom Sverige gäller fri prissättning vilket innebär att privata tandläkarkliniker kan sätta sina egna priser. Det betyder att du inte alltid kan räkna med att statlig tandvård blir det billigaste alternativet. Det viktigaste här är att tänka kritiskt. Kort och gott: privat är inte alltid lika med dyrt. 

På Tandvårdcentralen är vårt mål är att kunna erbjuda kvalitativ tandvård till rimliga priser. Vi kompromissar aldrig med kvalitet och när du kommer till oss ska du känna dig trygg och omhändertagen, något som vi har i åtanke när vi sätter våra priser. 

Kom ihåg att du som är över 24 dessutom har rätt till statligt tandvårdsstöd, till exempel genom det allmänna tandvårdsbidraget och högkostnadsskydd som skyddar dig från att behöva tömma plånboken när du går till tandläkaren.

Se vår fullständiga prislista här.

Vad klassas som akut tandvård? 

Akut tandvård är precis vad det låter som — tandvård som inte kan vänta. Kanske har du helt plötsligt fått väldigt ont i tänderna eller varit med om en olycka där en av dina tänder har slagits ut. Oavsett vad det gäller så är det i ett sådant läge viktigt att ta itu med  problemet direkt för att undvika att det blir värre. Tveka inte att kontakta oss på Tandvårdcentralen om du tror att du är i behov av akut tandvård. Du når oss på vårt akutnummer 040-30 00 53. 

 Kan man dra ut en tand akut?

Att dra ut en tand kan i vissa fall vara en komplicerad process och i den mån det går försöker vi först och främst rädda den befintliga tanden. Men i vissa fall kan en akut tandutdragning vara den bästa lösningen, till exempel om du börjat få problem med en eller flera visdomständer. 

Behöver du dra ut en tand akut, vänd dig då till en tandläkare som kan göra det på ett säkert och smärtfritt sätt. Våra tandläkare på Tandvårdcentralen har många års kunskap och erfarenhet av akut tandvård och vi ser till att du får snabb hjälp om en akut tandextrahion är aktuell.
.